BELA ČORBA, SARMA, POGAČA I TORTA: Recepti za KOMPLETAN RUČAK koji će domaćici ostaviti vremena za uživanje s porodicom
Vreme je najtraženije u 21. veku! Ono više nije novac, ono je više od novca... Novac možete da pozajmite ili vratite, ali jednom izgubljeno vreme više nikad ne možete vratiti.
Potrebno je:
- 500 gr pilećeg mesa ( može i junetina)
- puno povrća
- zrna bibera
- malo suvog začina
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 žumance
NAJMOĆNIJI LEK ZA SINUSE, OD SAMO 2 SASTOJKA: Prodisaćete za tren oka! (RECEPT)
ZIMNICA ZA PAMĆENJE: Pečene ljute papričice sa medom su čisto zimsko savršenstvo!(RECEPT)
Priprema
U lonac staviti pileće meso, dodati povrće, šargarepu, celer, pašknat, karfiol, list celera, zrno bibera, mala glavica crnog luka i ostaviti ida kuva na tihoj vatri.
Kad se skuva izvaditi rešetkom meso i isitniti.
U činiju staviiti žumance i pavlaku i žicom izmešati. Dodavati po malo čorbe koja vri nekolilo kutlača i onda vratiti sve u čorbu.
Sarma
Potrebno je:
- 700 gr. mlevenog mesa
- 150 gr suve slanine
- 300 gr suvih rebara
- 100 gr pirinča
- glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- začin
- tucana paprika
- aleva paprika
- kašika masti
- listove lorbera
- listovi kiselog kupusa
Priprema:
Na masti propržiti crni i beli luk, dodati seckanu slaninu , zatim začin, papriku jednu i drugu, biber. Izmešati i dodati u mleveno meso koje ne pržimo. Sve dobro izjednačiti rukama. Vaditi kašikom i zavijati u listove kiselog kupusa sarme.
Vasina torta
Za biskvit
- 7 kašika šećera
- 8 kašika oraha
- 2 kašike brašna
- 7 jaja
- malo praška za peciva
- 300 gr mlevenih oraha
- 4 kašike prah šećera
- mleka malo
- 100 gr rastopljene čokolade
- 200 gr maslaca
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo, orahe i dobro izjednačiti.
Peći u plehu 28 cm na 200 stepeni C 20-25 min. Ohlađenu tortu preseći na pola.
Mlevene orahe popariti, dodati rastopljenu čokoladu i umućen maslac sa 2 kašike prah šećera. Sve izjednačiti.
Pola fila staviti u tortu pa poklopiti drugom polovinom i premazati drugom polovinom.
Ukrasiti šlagom, rastopljenom čokoladom ili seckanim orasima i lešnicima.
Pogača
Potrebno je:
- 500 ml mleka
- 30 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- malo soli
- 50 gr margarina
- 800 gr brašna
- 200 gr sira
- 1 jaje
- semenke susama
- krupna so
Priprema: Rastopiti kvasac u malo mleka sa šećerom pa dodati ostatak mleka i brašno. Zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da odmori i poraste.
Istresti na pobrašnjien sto i oklagijom istanjiti. Premazati omekšanim margarinom i presaviti testo nekoliko puta. Razviti oklagijom ponovo. Iseći na kocke. U izdrobljen sir dodati belance i izjednačiti. U svaku kockicu staviti kašičicu sira i uviti u obliku fišeka. Ređati u podmazan pleh ili šerpu.
Ostaviti pokrivenu pa premazati žumancetom i posuti susamom. Peći na 200 stepeni C oko 50 min. Pred kraj pokriti folijom..