clear sky
11°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BELA ČORBA, SARMA, POGAČA I TORTA: Recepti za KOMPLETAN RUČAK koji će domaćici ostaviti vremena za uživanje s porodicom

07.11.2022. 08:57
Piše:
Srbija Danas
bakina kuhinja
bakina kuhinja / Izvor: Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Vreme je najtraženije u 21. veku! Ono više nije novac, ono je više od novca... Novac možete da pozajmite ili vratite, ali jednom izgubljeno vreme više nikad ne možete vratiti.

Bela čorbica

Potrebno je:

  • 500 gr pilećeg mesa ( može i junetina)
  • puno povrća
  • zrna bibera
  • malo suvog začina
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 žumance
NAJMOĆNIJI LEK ZA SINUSE, OD SAMO 2 SASTOJKA: Prodisaćete za tren oka! (RECEPT)

NAJMOĆNIJI LEK ZA SINUSE, OD SAMO 2 SASTOJKA: Prodisaćete za tren oka! (RECEPT)

ZIMNICA ZA PAMĆENJE: Pečene ljute papričice sa medom su čisto zimsko savršenstvo!(RECEPT)

ZIMNICA ZA PAMĆENJE: Pečene ljute papričice sa medom su čisto zimsko savršenstvo!(RECEPT)

Priprema

U lonac staviti pileće meso, dodati povrće, šargarepu, celer, pašknat, karfiol, list celera, zrno bibera, mala glavica crnog luka i ostaviti ida kuva na tihoj vatri.

Kad se skuva izvaditi rešetkom meso i isitniti.

U činiju staviiti žumance i pavlaku i žicom izmešati. Dodavati po malo čorbe koja vri  nekolilo kutlača i onda vratiti  sve u čorbu. 

bakina kuhinja
bakina kuhinja / Izvor: Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Dodati meso, so biber peršunov list. Čorbica je gotova

Sarma

Potrebno je:

  • 700  gr. mlevenog mesa
  • 150 gr suve slanine
  • 300 gr suvih rebara
  • 100 gr pirinča
  • glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • začin
  • tucana paprika
  • aleva paprika
  • kašika masti
  • listove lorbera
  • listovi kiselog kupusa

Priprema:

Na masti propržiti crni i beli luk, dodati seckanu slaninu , zatim začin, papriku jednu i drugu, biber. Izmešati i dodati u mleveno meso koje ne pržimo. Sve dobro izjednačiti rukama. Vaditi kašikom i zavijati u listove kiselog kupusa sarme.

bakina kuhinja
bakina kuhinja / Izvor: Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Ređati u dublju šerpu uspravno a u sredinu staviti suva rebra i lorber. 
Naliti vodom pa šerpu sa sarmom kuvati na tihoj vatri oko 2 sata... 

Vasina torta

Za biskvit

  • 7 kašika šećera
  • 8 kašika oraha
  • 2 kašike brašna
  • 7 jaja
  • malo praška za peciva
 
Za fil:
  •  300 gr  mlevenih oraha
  • 4 kašike  prah šećera
  • mleka malo
  • 100 gr rastopljene čokolade
  • 200 gr maslaca

Priprema: 

Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo,  orahe  i dobro izjednačiti. 

bakina kuhinja
bakina kuhinja / Izvor: Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Peći u plehu 28 cm na 200 stepeni C 20-25 min. Ohlađenu tortu preseći na pola. 

Mlevene orahe popariti, dodati rastopljenu čokoladu i umućen maslac sa 2 kašike prah šećera. Sve izjednačiti.

Pola fila  staviti u tortu pa poklopiti drugom polovinom i premazati drugom polovinom. 

Ukrasiti šlagom, rastopljenom čokoladom ili seckanim orasima i lešnicima. 

Pogača

Potrebno je:

  • 500 ml mleka
  • 30 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 50 gr margarina
  • 800 gr brašna
  • 200 gr sira
  • 1 jaje
  •  semenke susama
  • krupna so

Priprema:Rastopiti  kvasac u malo mleka  sa šećerom pa dodati ostatak mleka i brašno. Zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da odmori i poraste. 

bakina kuhinja
bakina kuhinja / Izvor: Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Istresti na pobrašnjien sto i oklagijom istanjiti. Premazati  omekšanim margarinom i presaviti  testo nekoliko puta. Razviti oklagijom ponovo. Iseći  na kocke. U izdrobljen sir dodati belance i izjednačiti. U svaku kockicu staviti kašičicu sira i uviti u obliku fišeka. Ređati u podmazan pleh ili šerpu. 

Ostaviti pokrivenu pa premazati žumancetom i posuti susamom. Peći na 200 stepeni C oko 50 min. Pred kraj pokriti folijom..