Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕЛА ЧОРБА, САРМА, ПОГАЧА И ТОРТА: Рецепти за КОМПЛЕТАН РУЧАК који ће домаћици оставити времена за уживање с породицом

07.11.2022. 08:57
Пише:
Србија Данас
bakina kuhinja
бакина кухиња / Извор: Фото: YouTube printscreen/Jelajelena Петровиц

Време је најтраженије у 21. веку! Оно више није новац, оно је више од новца... Новац можете да позајмите или вратите, али једном изгубљено време више никад не можете вратити.

Бела чорбица

Потребно је:

  • 500 гр пилећег меса ( може и јунетина)
  • пуно поврћа
  • зрна бибера
  • мало сувог зачина
  • 2 кашике киселе павлаке
  • 1 жуманце
НАЈМОЋНИЈИ ЛЕК ЗА СИНУСЕ, ОД САМО 2 САСТОЈКА: Продисаћете за трен ока! (РЕЦЕПТ)

НАЈМОЋНИЈИ ЛЕК ЗА СИНУСЕ, ОД САМО 2 САСТОЈКА: Продисаћете за трен ока! (РЕЦЕПТ)

ЗИМНИЦА ЗА ПАМЋЕЊЕ: Печене љуте папричице са медом су чисто зимско савршенство!(РЕЦЕПТ)

ЗИМНИЦА ЗА ПАМЋЕЊЕ: Печене љуте папричице са медом су чисто зимско савршенство!(РЕЦЕПТ)

Припрема

У лонац ставити пилеће месо, додати поврће, шаргарепу, целер, пашкнат, карфиол, лист целера, зрно бибера, мала главица црног лука и оставити ида кува на тихој ватри.

Кад се скува извадити решетком месо и иситнити.

У чинију ставиити жуманце и павлаку и жицом измешати. Додавати по мало чорбе која ври  неколило кутлача и онда вратити  све у чорбу. 

bakina kuhinja
бакина кухиња / Извор: Фото: YouTube printscreen/Jelajelena Петровиц

Додати месо, со бибер першунов лист. Чорбица је готова

Сарма

Потребно је:

  • 700  гр. млевеног меса
  • 150 гр суве сланине
  • 300 гр сувих ребара
  • 100 гр пиринча
  • главица црног лука
  • 4 чена белог лука
  • зачин
  • туцана паприка
  • алева паприка
  • кашика масти
  • листове лорбера
  • листови киселог купуса

Припрема:

На масти пропржити црни и бели лук, додати сецкану сланину , затим зачин, паприку једну и другу, бибер. Измешати и додати у млевено месо које не пржимо. Све добро изједначити рукама. Вадити кашиком и завијати у листове киселог купуса сарме.

bakina kuhinja
бакина кухиња / Извор: Фото: YouTube printscreen/Jelajelena Петровиц

Ређати у дубљу шерпу усправно а у средину ставити сува ребра и лорбер. 
Налити водом па шерпу са сармом кувати на тихој ватри око 2 сата... 

Васина торта

За бисквит

  • 7 кашика шећера
  • 8 кашика ораха
  • 2 кашике брашна
  • 7 јаја
  • мало прашка за пецива
 
За фил:
  •  300 гр  млевених ораха
  • 4 кашике  прах шећера
  • млека мало
  • 100 гр растопљене чоколаде
  • 200 гр маслаца

Припрема: 

Умутити јаја са шећером, додати брашно са прашком за пециво,  орахе  и добро изједначити. 

bakina kuhinja
бакина кухиња / Извор: Фото: YouTube printscreen/Jelajelena Петровиц

Пећи у плеху 28 цм на 200 степени Ц 20-25 мин. Охлађену торту пресећи на пола. 

Млевене орахе попарити, додати растопљену чоколаду и умућен маслац са 2 кашике прах шећера. Све изједначити.

Пола фила  ставити у торту па поклопити другом половином и премазати другом половином. 

Украсити шлагом, растопљеном чоколадом или сецканим орасима и лешницима. 

Погача

Потребно је:

  • 500 мл млека
  • 30 гр квасца
  • 1 кашичица шећера
  • мало соли
  • 50 гр маргарина
  • 800 гр брашна
  • 200 гр сира
  • 1 јаје
  •  семенке сусама
  • крупна со

Припрема:Растопити  квасац у мало млека  са шећером па додати остатак млека и брашно. Замесити средње тврдо тесто. Оставити да одмори и порасте. 

bakina kuhinja
бакина кухиња / Извор: Фото: YouTube printscreen/Jelajelena Петровиц

Истрести на побрашњиен сто и оклагијом истањити. Премазати  омекшаним маргарином и пресавити  тесто неколико пута. Развити оклагијом поново. Исећи  на коцке. У издробљен сир додати беланце и изједначити. У сваку коцкицу ставити кашичицу сира и увити у облику фишека. Ређати у подмазан плех или шерпу. 

Оставити покривену па премазати жуманцетом и посути сусамом. Пећи на 200 степени Ц око 50 мин. Пред крај покрити фолијом..