KATMER KUPUSARA - recept za tradicionalnu srpsku pitu: Najednostavnija i najbrža priprema ukusnog domaćeg jela
Ako ste ljubiltelji tradicionalnih i ukusnih srpskih jela onda je ovaj recept savršen za vas.
Ova starinska pita ne zahteva previše truda i jednostavna je za prirpemu, pa je pogodna i za one koji su manje spretni u kuhinji. Sa druge strane veoma je ukusna, naročito ako ste ljubiteljih domaćih jela.
U ovom obroku može da uživa cela porordica, a ako vam dolaze gosti onda je ovaj recept odličan izbor koji će im pokazati vaše kulinarske sposobnosti.
Sastojici:
Za testo
- 400g brašna
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice šećera
- 10-15g kvasca
- Voda po potrebi da bi testo bilo srednje čvrstine
Nadev:
800g - 1kg izrendanog kupusa
250ml ulja
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25-30min.
Priprema:
U jedan tiganj stavite ulje, dodajte unutra kupus (kiseli ili rezanac) i izdinstajte ga. Odvojite u jednu činiju oko 400g brašna, u nju dodajte i jednu kašiku soli. Na sredini smese napravite jedno udubljenje i u njega dodajte oko 10g kvasca. Da biste podstakli kvasac dodaje malo šećera i potom naspite tople vode koliko je potrebno da biste zamesili testo srednje čvrstine koje može da se razvlači oklagijom. Testo izvadite na mokru površinu i potom ga razvucite. Podelite testo na 4 jufke, ali tako da jedna bude malo veća od ostalih, prekrijte ih krpom i ostavite ih da odstoje nekih 10-15 min.
Nakon što testo odstoji uzmite veću jufku i razvucite je tako da bude malo veća od tepsije, jer će ona ići preko cele tepsije, a zatim razvucite i ostale jufke.
Dodajte malo ulja na koru koju ste stavili u tepsiju, pa preko stavite deo kupusa. Preko ovoga stavite jednu, koru, pa drugu i tako u krug na taj način da kora bude na samom vrhu. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni, dok se ona zageje ostavite pitu malo da odstoje, a nakon toga je premažite uljem i spojite krajeve koji su visili preko tepsije.
Za kraj izrežite pitu na način na koji želite da je kasnije servirate i ostavite je da se peče 25 do 30 minuta.
Nakon što je pita gotova servirajte je i uživajte u njenom ukusu, a ako želite još ovakvih recepata možete pogledati Jutjub nalog "Kuhinja Valentina Mašković".