КАТМЕР КУПУСАРА - рецепт за традиционалну српску питу: Наједноставнија и најбржа припрема укусног домаћег јела
Ако сте љубилтељи традиционалних и укусних српских јела онда је овај рецепт савршен за вас.
Ова старинска пита не захтева превише труда и једноставна је за прирпему, па је погодна и за оне који су мање спретни у кухињи. Са друге стране веома је укусна, нарочито ако сте љубитељих домаћих јела.
У овом оброку може да ужива цела порордица, а ако вам долазе гости онда је овај рецепт одличан избор који ће им показати ваше кулинарске способности.
Састојици:
За тесто
- 400г брашна
- 1 кашичица соли
- 1/2 кашичице шећера
- 10-15г квасца
- Вода по потреби да би тесто било средње чврстине
Надев:
800г - 1кг изренданог купуса
250мл уља
Пећи у загрејаној рерни на 200 степени 25-30мин.
Припрема:
У један тигањ ставите уље, додајте унутра купус (кисели или резанац) и издинстајте га. Одвојите у једну чинију око 400г брашна, у њу додајте и једну кашику соли. На средини смесе направите једно удубљење и у њега додајте око 10г квасца. Да бисте подстакли квасац додаје мало шећера и потом наспите топле воде колико је потребно да бисте замесили тесто средње чврстине које може да се развлачи оклагијом. Тесто извадите на мокру површину и потом га развуците. Поделите тесто на 4 јуфке, али тако да једна буде мало већа од осталих, прекријте их крпом и оставите их да одстоје неких 10-15 мин.
Након што тесто одстоји узмите већу јуфку и развуците је тако да буде мало већа од тепсије, јер ће она ићи преко целе тепсије, а затим развуците и остале јуфке.
Додајте мало уља на кору коју сте ставили у тепсију, па преко ставите део купуса. Преко овога ставите једну, кору, па другу и тако у круг на тај начин да кора буде на самом врху. Укључите рерну да се загреје на 200 степени, док се она загеје оставите питу мало да одстоје, а након тога је премажите уљем и спојите крајеве који су висили преко тепсије.
За крај изрежите питу на начин на који желите да је касније сервирате и оставите је да се пече 25 до 30 минута.
Након што је пита готова сервирајте је и уживајте у њеном укусу, а ако желите још оваквих рецепата можете погледати Јутјуб налог "Кухиња Валентина Машковић".