MUSAKA SA TIKVICAMA bez dugog stajanja za šporetom – lagana, sočna i gotova za pola sata! Idealna za ručak tokom vrućina, a još bolja sutrada
Ako tražite lagan i ukusan ručak za vrele letnje dane – ova musaka od tikvica biće vaš novi favorit! Bez prženja, bez brašna i komplikacija – samo sve složite i pustite rernu da radi za vas.
Letnje vrućine traže obroke koji su lagani, a opet zasitni i puni ukusa. Tikvice su kraljice sezone i idealna su zamena za krompir u tradicionalnim jelima. Ova musaka sa tikvicama je savršena alternativa – priprema se brzo, ne zahteva stajanje pored šporeta, a rezultat je sočno jelo koje se topi u ustima. Možete je jesti odmah, ali i sutradan kad je još ukusnija. Uz to, lako se kombinuje sa jogurtom ili sezonskom salatom, pa je odličan izbor i za ručak i za večeru.
Potrebno je:
- 4 tikvice
- 1kg mlevenog mesa
- 8 jaja (3 za preliv, 5 za poh)
- 2 dobre kašike pavlake (oko 200g)
- 200ml mleka
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1 kašika vegete
- 1 kašičica bibera
- 2 kašičice mlevene crvene paprike
- 1 vezica peršuna
- 1 rendana šargarepa
Priprema:
Tikvice oprati odstraniti krajeve, iseći na lente, ređati u posudu i posoliti da bi pustile vodu.
Na zagrejanom ulju dinstati beli i crni luk, dodati rendanu šargarepu a potom i mleveno meso.
Sve zajedno dinstati (mešati). Kada se meso izdinstalo dodati začine
(vegetu, biber, mlevenu crvenu papriku i peršun) promešati. Baciti vodu iz posude sa tikvicama.
Pohovati tikvice (u brašno, u jaje pa na zagrejano ulje) Sve je spremno za slaganje musake.
Tepsiju podmazati i ređati kao na videu. (red tikvica pa red mesa) završiti sa tikvicama.
Umutiti jaja sa pavlakom, mlekom i malo vegete. Preliti musaku.
Peći na 180 stepeni oko 35 min.