
OD NEIZLEČIVE BOLESTI DO ZDRAVOG I HARMONIČNOG ŽIVOTA: Tatjani Popović ISHRANA spasila život
Sa 18 godina, dvadesetak dana od punoletstva, Tatjana Popović suočila se sa strašnim saznanjem da boluje od karcinoma bubrega. Operacija, zračenje i hemoterapije dovele su je na rub života, a jedina slamka spasa u tom trenutku bila je makrobiotička ishrana, zahvaljujući kojoj je Tanja danas sa svojim najmilijima i pritom je uspešna mlada žena, prvi sertifikovani "health coach" u našoj zemlji.
Health Coach je u pogledu savetovanja za režim ishrane sličan poslu nutricionista, ali pored toga on obuhvata opšte stanje čoveka – njegov odnos sa porodicom, partnerom, ispunjenost poslom i pitanje sveukupne ispunjenosti.

NOVAK ĐOKOVIĆ DO DETALJA OPISAO ŠTA JEDE: Meso i mleko ne konzumira, a ujutru pije MLAKU LIMUNADU

SEZONA JE SLAVA I PRAZNIKA: Nutricionista savetuje kako ostati FIT, ZDRAV i zadržati liniju
- Život nas stavlja na razna iskušenja, a čak se i iz najtežih situacija može izroditi nešto lepo i pozitivno. Kada sam se u 18. godini susrela sa dijagnozom karcinoma levog bubrega, nikada nisam pomislila da je to kraj. Naprotiv, i pored izuzetno teškog zdravstvenog stanja u kom sam se našla u jednom trenutku, moja želja je bila da za godinu dana, zajedno sa svojom generacijom, krenem na fakultet. To se i ostvarilo. Situacija u kojoj sam se našla naučila me je da uvek osluškujem svoje telo, da vodim računa o svom zdravlju, da obraćam pažnju na to ko i šta čini moje okruženje, s kim se družim, kakve knjige čitam, kakvu muziku slušam… Na kraju, učenje i rad u oblasti zdrave ishrane i stila života postali su moj poziv, i pretvorili se u posao koji mi danas donosi veliko zadovoljstvo., rekla je Tatjana.
- Svim mladim ljudima poručila bih da veruju u sebe! Odlazak u Ameriku za mene je bio snažan vetar u leđa, budući da tamo svako ima svoju šansu – krećete od nule, ali ukoliko vredno i promišljeno radite i zalažete se za svoj uspeh, on sigurno neće izostati. U Srbiji je situacija nešto drugačija, ovde su ljudi najčešće puni saveta zašto nešto što želite – nećete moći da ostvarite. Tačno je da se u Srbiji srećemo sa većim brojem izazova, ali naše tržište ima i određenih prednosti, samim tim što je manje i što je word of mouth na našem području izuzetno uticajan. Samo hrabro – osećaj koji donosi ispunjenje vaših snova zaista nema cenu!, dodala je ova mlada i uspešna žena.
Tatjana je stvorila svoj brend Totally Wellness koji gradi već osam godina. Autorka je i nekoliko elektronskih knjiga koje govore o zdravoj ishrani.
- Postoje primarna i sekundarna hrana. Ono što jedemo je sekundarna, a primarna hrana su sve one stvari koje nas okružuju - naš posao, partner, porodica, prijatelji, fizička aktivnost... Sve što nam ne prija gomila se negde u našem telu i njihova akumulacija može da rezultira nekom bolešću - objašnjava prvi sertifikovani "health coach" u Srbiji.
Konzumiram sve osim mleka
- Jedem raznovrsno, jedino što ne konzumiram i čemu se ne bih vratila su mlečni proizvodi. Nema više govora o domaćem, čistom mleku. To su uglavnom industrijski prerađeni proizvodi koji su puni šećera, aditiva, hormona i antibiotika.
Odrastajući, verovala sam da je ishrana mlečnim proizvodima najbolji način da unesem dovoljno kalcijuma. Ali, prem brojnim istraživanjima, ovaj mineral u mnogo većoj meri sadrže određene biljne vrste. Na prvom mestu je, svakako, zeleno lisnato povrće, zatim mahunarke i žitarice celog zrna.
Takođe, ispostavilo se da mlečni proizvodi, kao i druga hrana koja izaziva alergije, stimulišu upalne procese na koži i kao rezultat javljaju se akne. Takođe sam primetila da se moja probava poboljšala. Ukoliko i vi imate ovaj problem, ili vam je dijagnostikovana kandidijaza, u potpunosti isključite mlečne proizvode iz ishrane.
Koji napitak treba da pijemo ako žudimo za nezdravom hranom?
- Jedna od biljaka koja nam može pomoći da smanjimo želju za hranom je maka. Osim što smanjuje želju za hranom, utiče i na ravnotežu hormona. Ja konzumiram jednu kašičicu dnevno u smutijima. Najbolje je da kad osetite najjaču želju za hranom, oko tri-četiri sata popodne, kašičicu make umutite u decilitru vode i popijete. Ako nekome smeta njen specifičan ukus, možete je dodati u smuti.