10. dec 2023.
tatjana popovic

OD NEIZLEČIVE BOLESTI DO ZDRAVOG I HARMONIČNOG ŽIVOTA: Tatjani Popović ISHRANA spasila život

Foto: Instagram printscreen/totallywellness
Tatjana Popović je pre 15 godina pobedila rak bubrega. Njen način oporavka nije bio svakidašnji. Ona je promenila život iz korena.

Sa 18 godina, dvadesetak dana od punoletstva, Tatjana Popović suočila se sa strašnim saznanjem da boluje od karcinoma bubrega. Operacija, zračenje i hemoterapije dovele su je na rub života, a jedina slamka spasa u tom trenutku bila je makrobiotička ishrana, zahvaljujući kojoj je Tanja danas sa svojim najmilijima i pritom je uspešna mlada žena, prvi sertifikovani "health coach" u našoj zemlji.

Health Coach je u pogledu savetovanja za režim ishrane sličan poslu nutricionista, ali pored toga on obuhvata opšte stanje čoveka – njegov odnos sa porodicom, partnerom, ispunjenost poslom i pitanje sveukupne ispunjenosti.

NOVAK ĐOKOVIĆ DO DETALJA OPISAO ŠTA JEDE: Meso i mleko ne konzumira, a ujutru pije MLAKU LIMUNADU

NOVAK ĐOKOVIĆ DO DETALJA OPISAO ŠTA JEDE: Meso i mleko ne konzumira, a ujutru pije MLAKU LIMUNADU

SEZONA JE SLAVA I PRAZNIKA: Nutricionista savetuje kako ostati FIT, ZDRAV i zadržati liniju

SEZONA JE SLAVA I PRAZNIKA: Nutricionista savetuje kako ostati FIT, ZDRAV i zadržati liniju

- Život nas stavlja na razna iskušenja, a čak se i iz najtežih situacija može izroditi nešto lepo i pozitivno. Kada sam se u 18. godini susrela sa dijagnozom karcinoma levog bubrega, nikada nisam pomislila da je to kraj. Naprotiv, i pored izuzetno teškog zdravstvenog stanja u kom sam se našla u jednom trenutku, moja želja je bila da za godinu dana, zajedno sa svojom generacijom, krenem na fakultet. To se i ostvarilo. Situacija u kojoj sam se našla naučila me je da uvek osluškujem svoje telo, da vodim računa o svom zdravlju, da obraćam pažnju na to ko i šta čini moje okruženje, s kim se družim, kakve knjige čitam, kakvu muziku slušam… Na kraju, učenje i rad u oblasti zdrave ishrane i stila života postali su moj poziv, i pretvorili se u posao koji mi danas donosi veliko zadovoljstvo., rekla je Tatjana.

- Svim mladim ljudima poručila bih da veruju u sebe! Odlazak u Ameriku za mene je bio snažan vetar u leđa, budući da tamo svako ima svoju šansu – krećete od nule, ali ukoliko vredno i promišljeno radite i zalažete se za svoj uspeh, on sigurno neće izostati. U Srbiji je situacija nešto drugačija, ovde su ljudi najčešće puni saveta zašto nešto što želite – nećete moći da ostvarite. Tačno je da se u Srbiji srećemo sa većim brojem izazova, ali naše tržište ima i određenih prednosti, samim tim što je manje i što je word of mouth na našem području izuzetno uticajan. Samo hrabro – osećaj koji donosi ispunjenje vaših snova zaista nema cenu!, dodala je ova mlada i uspešna žena.

Tatjana je stvorila svoj brend Totally Wellness koji gradi već osam godina. Autorka je i nekoliko elektronskih knjiga koje govore o zdravoj ishrani.

- Postoje primarna i sekundarna hrana. Ono što jedemo je sekundarna, a primarna hrana su sve one stvari koje nas okružuju - naš posao, partner, porodica, prijatelji, fizička aktivnost... Sve što nam ne prija gomila se negde u našem telu i njihova akumulacija može da rezultira nekom bolešću - objašnjava prvi sertifikovani "health coach" u Srbiji.

Konzumiram sve osim mleka

- Jedem raznovrsno, jedino što ne konzumiram i čemu se ne bih vratila su mlečni proizvodi. Nema više govora o domaćem, čistom mleku. To su uglavnom industrijski prerađeni proizvodi koji su puni šećera, aditiva, hormona i antibiotika.

Odrastajući, verovala sam da je ishrana mlečnim proizvodima najbolji način da unesem dovoljno kalcijuma. Ali, prem brojnim istraživanjima, ovaj mineral u mnogo većoj meri sadrže određene biljne vrste. Na prvom mestu je, svakako, zeleno lisnato povrće, zatim mahunarke i žitarice celog zrna.
Takođe, ispostavilo se da mlečni proizvodi, kao i druga hrana koja izaziva alergije, stimulišu upalne procese na koži i kao rezultat javljaju se akne. Takođe sam primetila da se moja probava poboljšala. Ukoliko i vi imate ovaj problem, ili vam je dijagnostikovana kandidijaza, u potpunosti isključite mlečne proizvode iz ishrane.

Koji napitak treba da pijemo ako žudimo za nezdravom hranom?

- Jedna od biljaka koja nam može pomoći da smanjimo želju za hranom je maka. Osim što smanjuje želju za hranom, utiče i na ravnotežu hormona. Ja konzumiram jednu kašičicu dnevno u smutijima. Najbolje je da kad osetite najjaču želju za hranom, oko tri-četiri sata popodne, kašičicu make umutite u decilitru vode i popijete. Ako nekome smeta njen specifičan ukus, možete je dodati u smuti.

 

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd