Ponos banatske kuhinje: SAVIJAČICE se spremaju brzo, a najlepše su PRAZNE i VRUĆE - Recept ne može biti jednostavniji
Recept koji su koristile naše bake.
Negde ih zovu savijačice, negde gibančice, ali jedno je sigurno – ovo pecivo u Banatu ima dugu tradiciju, a recept se prenosi s kolena na koleno. Domaćice ih vole, jer ne moraju da čekaju da testo naraste, i mada se jedu prazne, mogu im se dodati slatki ili slani namazi po želji.
Testo je zaštitni znak banatske kuhinje, a savijačice su sigurno pri vrhu te liste, odmah posle krofni, štrudli i pogačica sa čvarcima. Praktične su, jer pravi recept podrazumeva samo četiri sastojka, ne koristi se kvasac, pa nema čekanja da testo naraste, a mogu se kombinovati sa džemom, medom, pekmezom, kremom ili krem-sirom, pavlakom, ajvarom. U zavisnosti od toga da li više volite sladak ili slan obrok, naravno.
Izvorno, gibančice se služe prazne i vruće, kad su tek izvađene iz šerpe sa mašću u kojoj su pržene.
Recept za banatske savijačice
- pola litra vode
- kilogram brašna
- supena kašika soli
- 2 kašike masti + mast za prženje
Priprema
U vodu dodajte so, pa sipajte brašno i zamesite testo. Kad testo prestane da se lepi za prste, premažite ga sa dve kašike rastopljene masti i ostavite da odstoji desetak minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razvaljajte oklagijom, pa nastavite da ga teglite ručno. Kad je dovoljno tanko, uvaljajte ga u rolat i isecite na parčiće dužine desetak centimetara. Zatim ga ponovo razvucite prstima tako da dobije kružni oblik.
U šerpu sipajte dosta masti, pa je stavite na ringlu. Kad se mast dobro zagreje, spuštajte savijačice i pecite ih sa obe strane dok ne porumene. Vadite ih rešetkastom kašikom i služite dok su vruće. Savijačice ili gibančice su ukusne i kad se ohlade, ali ih je tada najbolje služiti uz neki namaz.