Recept za SOČNE POSNE KIFLICE - Bez kvasca i bez stasavanja prelivaju se istim prelivom kao i baklave, ovako nešto niste probali
Filujte ih po ukusu, preporuka po receptu je da pomešate džem i mlevene orahe, ali vi možete i sami birati.
Predstavljmo vam recept za posne kiflice, sočne i punjene, a spolja obložene kokosom. Divna poslastica za dane posta koji su pred nama.
Evo šta je potrebno i kako se pravi.
Sastojci:
- Šerbet za umakanje
- 200 - 250 g šećera
- 150 - 200ml vode
Testo
- 400 g brašna
- 250 g margarina ili putera
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 50-60 g kokosa
- 200 ml piva
- 100 g kokosa za posipanje kifli
Priprama
Prvo se sprema šerbet za umakanje kiflica. U 200 grama šećera, dodajte kesicu vanilin šećera i 150 ml vode. Stavite na šporet da se sve otopi, zatim skinite.
U posudu dodajte 200 grama brašna, posni margarin, izrendajte na krupnijoj strani rendeta margarin, zatim, dodajte jedan prašak za pecivo i sve dobro sjedinite rukama. Zatim dodajte 2 dl piva, lagano izmešajte kašikom.
Zamesite testo srednje čvrstine. Zamešeno testo stavite na površinu gde ste sipali brašno.
Testo podelite na tri dela, stavite ga na brašnjavu površinu. Razvucite prvu jufkicu, što tanje, a zatim je podelite na osam trouglova.
Džem po ukusu sjedinite sa par kašika mlevenih oraha i filujte kiflice. Savijajte ih i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Na isti način pripremite i preostale jufkice. Stavite ih da se peku 25 minuta na 200 stepeni.
Još vruće potapajte u pripremljeni šerbet i ostavite da odstoje minut, dva, a zatim ih uvaljajte u kokos.
Ređajte ih u činiju za posluženje.
Detaljnije o receptu na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković.