Recept za tradicionalnu PROJU SA SELA: Nema jaja, jogurta i sira, samo brašno i osnovni sastojci
Bez obzira da li je poslužena uz sir, ajvar ili kiselo mleko, domaća proja ostaje klasik kojem se uvek rado vraćamo.
Miris sveže pečene proje budi sećanja na detinjstvo i bakin šporet na drva.
Sastojci
- 400 ml mlake vode
- 8 g suvog ili 35 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 50 ml ulja
- 350 g belog kukuruznog brašna
- 350 g pšeničnog brašna
- 1 kašičica soli
- Margarin
Pecite na 220 C prvih 10 minuta, a zatim smanjite na 200 C i peći još 20 minuta.
U posudu dodajte vodu i kvasac, šećer, ulje, kukuruzno brašno i dobro promešajte dok se smesa ne sjedini. Zatim dodajte pšenično brašno i so. Počnite sa mešanjem, dok testo ne postane glatko.
Na pobrašnjenoj podlozi, premesite testo, a onga ga umesite dok ne postane mekše.
Na obloženi pleh papirom za pečenje, stavite testo i rukama što tanje rastanjite. Pokrijte krpom i ostavite 30 minuta da naraste.
Nožem iseckajte kockice, a potom tanke listiće margarina stavite u kockice.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Aurorina Testa.