Sočna ŠARENA POGAČA - Savršenog ukusa, a testo se mesi kašikom, bez muke, idealna za doručak ili večeru
Možete je poslužiti i kao predjelo ili dodatak glavnom jelu.
Predstavljamo vam recept za veoma dekorativnu i ukusnu punjenu pogaču.
Sastojci:
- 500 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 30 gr kvasca
- 50 ml ulja
- 1,5 kašičice soli
- 800 do 850 g brašna T- 400 glatko
Još 30 ml za podmazivanje posude u kojoj stasava testo.
Nadev:
- 1 vezica peršuna
- 1 glavica polu pečenog belog luka
- Par maslina i papričica
- 3 paprike
- 150 g dimljene slanine
- 100 g sira koji se topi
Priprema
U jednu činiju sipajte 500 mililitara vode, 50 ml ulja, jednu kašičicu šećera, 30 grama kvasca, razbijte žicom sastojke. Dodajte zatim 200 grama brašna i kašičicu soli, a zatim nastavite da dodajete brašno dok ne zamesite mekano testo. Sve se mesi kašikom.
Nastavite testo da mešate kašikom i kada se dobro sjedini stavite ga u nauljenu posudu i ostavite da odstoji i duplira se.
Kada nadođe samo ga prebaciti u posudu za pečenje. Namažite uljem dlanove da bite lakše razvukli testo. Pokrijte ga čistom krpom i folijom, ostavite da nadođe.
Spremite nadev za pogaču
Isecite vezicu peršuna, malo belog luka i sjedinite sa peršunom.
Otkrijte pogaču, napravite udubljenja prstima u testu kao kada pravite fokaču, dodajte peršun sa belim lukom, sitno iseckanu slaninu, ili neko suvo meso, sekane papričice i masline, možete iz turšije ili sveže.
Za kraj narendajte sir koji se topi i origano i ostavite pogaču da odstoji dok se rerna greje.
Peći u zagrejanoj rerni u pouljenom plehu 35/35 centimetara.
Peče se na 180 stepeni 20 do 25 minuta.
Detaljnije o receptu na videu Kuhinja Valentina Mašković gde se nalazi dosta interesantnih recepata.