Šta ćete sa jajima koja ostanu nakon Uskrsa? Ne bacajte ih, trebaće vam za tri fantastične salate koje se prave za 10 minuta
Ove salate nisu samo način da se iskoriste ostaci, već i sjajna prilika da u nekoliko poteza pripremite zdrav i ukusan obrok. Sve tri se mogu kombinovati uz tost, pecivo, meso sa roštilja ili kao samostalni obrok. Domaće, jednostavno i iz srca – baš onako kako treba.
Nakon prazničnih dana i bogatih trpeza, često se nađu preostala kuvana jaja koja stoje u frižideru i čekaju svoju sudbinu. Umesto da ih zaboravite ili bacite, pretvorite ih u prave gastronomske dragulje!
Donosimo vam tri jednostavne, a neodoljivo ukusne salate koje se spremaju brzo, a mogu poslužiti kao savršen lagani obrok, užina ili čak kao prilog glavnom jelu.
1. Klasična salata od jaja – jednostavna i uvek savršena
Ova salata je večiti favorit među ljubiteljima brzih i kremastih obroka. Savršeno ide uz tost, kifle, a idealna je i kao punjenje za sendviče.
Potrebno:
5 kuvanih jaja
2 kašike majoneza
1 kašičica senfa
Pola glavice crnog luka (ili par struka mladog luka)
So i biber po ukusu
Par kapi limunovog soka (po želji)
Priprema:
Oljuštite kuvana jaja i sitno ih iseckajte. Dodajte majonez, senf i sitno seckan luk. Začinite po ukusu i dodajte limunov sok ako volite osvežavajući ukus. Sve dobro izmešajte i ostavite da se hladi 15 minuta pre serviranja.
2. Salata od tunjevine i jaja – savršen proteinski obrok
Bogata i zasitna salata koja sadrži sve što vam je potrebno za brz ručak – tunjevinu, kuvana jaja i povrće. Idealna je i kao "obrok salata".
Potrebno:
4 kuvana jaja
1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku
100 g kukuruza šećerca
1 sveži krastavac
1 manji crveni luk
Maslinovo ulje
Sok od pola limuna
So i biber po ukusu
Priprema:
Iseckajte jaja i krastavac na kockice, dodajte oceđenu tunjevinu, kukuruz i sitno seckan luk. Začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom. Sve dobro promešajte i poslužite hladno.
3. Francuska salata sa jajima – praznična nostalgija na tanjiru
Nema praznika bez francuske salate, a ako su vam ostala jaja, iskoristite ih da napravite bogatu varijantu ove omiljene salate.
Potrebno:
3 kuvana jaja
2 kuvana krompira
2 kuvane šargarepe
100 g graška (skuvanog ili iz konzerve)
3 kisela krastavca
3 kašike majoneza
1 kašika kisele pavlake
So po ukusu
Priprema:
Svo povrće i jaja iseckajte na sitne kockice. Pomešajte sa majonezom, pavlakom i dodajte so po ukusu. Dobro promešajte i ostavite u frižideru minimum 30 minuta da se ukusi sjedine.
Ove salate nisu samo način da se iskoriste ostaci, već i sjajna prilika da u nekoliko poteza pripremite zdrav i ukusan obrok. Sve tri se mogu kombinovati uz tost, pecivo, meso sa roštilja ili kao samostalni obrok. Domaće, jednostavno i iz srca – baš onako kako treba.