Шта ћете са јајима која остану након Ускрса? Не бацајте их, требаће вам за три фантастичне салате које се праве за 10 минута
Ове салате нису само начин да се искористе остаци, већ и сјајна прилика да у неколико потеза припремите здрав и укусан оброк. Све три се могу комбиновати уз тост, пециво, месо са роштиља или као самостални оброк. Домаће, једноставно и из срца – баш онако како треба.
Након празничних дана и богатих трпеза, често се нађу преостала кувана јаја која стоје у фрижидеру и чекају своју судбину. Уместо да их заборавите или баците, претворите их у праве гастрономске драгуље!
Доносимо вам три једноставне, а неодољиво укусне салате које се спремају брзо, а могу послужити као савршен лагани оброк, ужина или чак као прилог главном јелу.
1. Класична салата од јаја – једноставна и увек савршена
Ова салата је вечити фаворит међу љубитељима брзих и кремастих оброка. Савршено иде уз тост, кифле, а идеална је и као пуњење за сендвиче.
Потребно:
5 куваних јаја
2 кашике мајонеза
1 кашичица сенфа
Пола главице црног лука (или пар струка младог лука)
Со и бибер по укусу
Пар капи лимуновог сока (по жељи)
Припрема:
Ољуштите кувана јаја и ситно их исецкајте. Додајте мајонез, сенф и ситно сецкан лук. Зачините по укусу и додајте лимунов сок ако волите освежавајући укус. Све добро измешајте и оставите да се хлади 15 минута пре сервирања.
2. Салата од туњевине и јаја – савршен протеински оброк
Богата и заситна салата која садржи све што вам је потребно за брз ручак – туњевину, кувана јаја и поврће. Идеална је и као "оброк салата".
Потребно:
4 кувана јаја
1 конзерва туњевине у сопственом соку
100 г кукуруза шећерца
1 свежи краставац
1 мањи црвени лук
Маслиново уље
Сок од пола лимуна
Со и бибер по укусу
Припрема:
Исецкајте јаја и краставац на коцкице, додајте оцеђену туњевину, кукуруз и ситно сецкан лук. Зачините маслиновим уљем, лимуновим соком, сољу и бибером. Све добро промешајте и послужите хладно.
3. Француска салата са јајима – празнична носталгија на тањиру
Нема празника без француске салате, а ако су вам остала јаја, искористите их да направите богату варијанту ове омиљене салате.
Потребно:
3 кувана јаја
2 кувана кромпира
2 куване шаргарепе
100 г грашка (скуваног или из конзерве)
3 кисела краставца
3 кашике мајонеза
1 кашика киселе павлаке
Со по укусу
Припрема:
Сво поврће и јаја исецкајте на ситне коцкице. Помешајте са мајонезом, павлаком и додајте со по укусу. Добро промешајте и оставите у фрижидеру минимум 30 минута да се укуси сједине.
Ове салате нису само начин да се искористе остаци, већ и сјајна прилика да у неколико потеза припремите здрав и укусан оброк. Све три се могу комбиновати уз тост, пециво, месо са роштиља или као самостални оброк. Домаће, једноставно и из срца – баш онако како треба.