Одушевите госте за Никољдан: Посна салата са туњевином је прво предјело које ће нестати са славске трпезе - Требају вам 4 састојка
Ова посна салата је захвална за славску трпезу јер се може припремити унапред, издашна је и лако се уклапа уз остала посна јела која се традиционално служе за Никољдан.
За славску трпезу, посебно током поста и обележавања Никољдана, посне салате заузимају важно место као практичан, укусан и издашан додатак јелима, или као предјело.
Једна од оних које се брзо припремају, а радо се налазе на столу, јесте посна салата са туњевином и макаронама, која се подједнако допада и домаћинима и гостима.
Мере за једну чинију посне салате са туњевином и макаронама
Потребни састојци:
200 грама макарона
160 грама туњевине
1/3 празилука
6 киселих краставчића
5 кашика кукуруза
300 грама посног мајонеза, со и бибер по укусу
Начин припреме:
Макароне скувајте у сланој води према упутству, а затим их процедите и оставите да се потпуно охладе. Празилук ситно исецкајте, док киселе краставчиће исеците на мале коцкице. Туњевину добро оцедите, а затим је уситните виљушком. У већој чинији сједините припремљене састојке, додајте кукуруз и посни мајонез, па све пажљиво промешајте док се не добије уједначена салата. На крају зачините сољу и бибером по укусу.
Како би се укуси лепо повезали, салату је најбоље оставити у фрижидеру најмање сат времена пре служења. Ова посна салата је захвална за славску трпезу јер се може припремити унапред, издашна је и лако се уклапа уз остала посна јела која се традиционално служе за Никољдан.