Oduševite goste za Nikoljdan: Posna salata sa tunjevinom je prvo predjelo koje će nestati sa slavske trpeze - Trebaju vam 4 sastojka
Ova posna salata je zahvalna za slavsku trpezu jer se može pripremiti unapred, izdašna je i lako se uklapa uz ostala posna jela koja se tradicionalno služe za Nikoljdan.
Za slavsku trpezu, posebno tokom posta i obeležavanja Nikoljdana, posne salate zauzimaju važno mesto kao praktičan, ukusan i izdašan dodatak jelima, ili kao predjelo.
Jedna od onih koje se brzo pripremaju, a rado se nalaze na stolu, jeste posna salata sa tunjevinom i makaronama, koja se podjednako dopada i domaćinima i gostima.
Mere za jednu činiju posne salate sa tunjevinom i makaronama
Potrebni sastojci:
200 grama makarona
160 grama tunjevine
1/3 praziluka
6 kiselih krastavčića
5 kašika kukuruza
300 grama posnog majoneza, so i biber po ukusu
Način pripreme:
Makarone skuvajte u slanoj vodi prema uputstvu, a zatim ih procedite i ostavite da se potpuno ohlade. Praziluk sitno iseckajte, dok kisele krastavčiće isecite na male kockice. Tunjevinu dobro ocedite, a zatim je usitnite viljuškom. U većoj činiji sjedinite pripremljene sastojke, dodajte kukuruz i posni majonez, pa sve pažljivo promešajte dok se ne dobije ujednačena salata. Na kraju začinite solju i biberom po ukusu.
Kako bi se ukusi lepo povezali, salatu je najbolje ostaviti u frižideru najmanje sat vremena pre služenja. Ova posna salata je zahvalna za slavsku trpezu jer se može pripremiti unapred, izdašna je i lako se uklapa uz ostala posna jela koja se tradicionalno služe za Nikoljdan.