Ово су ТРИКОВИ ВРХУНСКИХ ДОМАЋИЦА који гарантују савршен укус ајвара
Рецепти за најбољи домаћи ајвар преносе се с генерације на генерацију, али за савршен укус потребно је и додатно умеће које се стиче временом и праксом.
Ми вам доносимо неке савете који ће учинити вашу зимницу најбољом до сада.
Припрема домаћег ајвара је мали ритуал који захтева добар план, стрпљење и пажљиво бирање састојака.
Иако процес може трајати сатима, резултат је богат, мирисан ајвар који траје целу зиму.
Избор састојака
Изаберите сочне, меснате црвене паприке, најбоље рог-паприке или проверене локалне сорте.
По жељи додајте патлиџан за пунији укус и ароматичност, а ако волите пикантно, убаците и неколико љутих папричица.
Основни зачини су со, уље, сирће, шећер и бели лук.
Припрема поврћа
Паприке (и патлиџан, ако га користите) испеците на отвореној ватри или у рерни док кожица потпуно не поцрни, а месо омекша.
Вруће поврће покријте или ставите у затворену посуду како би се "напарило" и лакше гулило.
Након што огулите и очистите семенце, оставите га да се добро оцеди неколико сати или преко ноћи.
Кување и мешање
Оцеђено поврће самељите у машини за месо или мултипрактику и ставите на лагану ватру.
Уље додајте постепено, непрекидно мешајући, док смеса не постане свиленкаста и уједначена.
Кување траје отприлике три до четири сата, а ајвар је спреман када се дрвеном кашиком повуче траг по дну лонца.
Зачињавање
Пред крај кувања умешајте со, сирће и шећер, а по укусу додајте и ситно сецкани бели лук.
Ако желите да намаз буде љуткаст, сада је прави тренутак за насецкане љуте папричице.
Паковање и чување
Стерилизујте тегле и напуните их врућим ајваром док је и сам намаз још топао.
На врх додајте танки слој уља за боље очување, покријте и оставите да се охладе. Тек након неколико сати затворите поклопце и чувајте на хладном, тамном месту.