Посне ПИТУЉИЦЕ од ломљених кора су идеално ПРЕДЈЕЛО за Никољдан - Декоративне и укусне, сви ће вам тражити рецепт
Ако за Никољдан тражите посно предјело које се брзо спрема, лепо изгледа на трпези и увек успева, ове питуљице од ломљених кора су прави избор. Мекане изнутра, благо хрскаве споља и пуне укуса, савршено се уклапају уз славску трпезу и одушевљавају госте већ на први залогај.
Никољдан је једна од најчешћих слава у Србији и увек је посна јер пада у време Божићног поста, па домаћице из године у годину траже једноставна, али ефектна јела која ће употпунити славску трпезу. Управо зато су посне питуљице од ломљених кора постале омиљено предјело – не захтевају искуство, могу се припремити унапред, а изгледају као да су изашле из ресторана.
Оно што их чини посебним јесте кремаста посна смеса без млечних производа, која даје богат укус и савршену текстуру, па ове питуљице често буду прве које нестану са стола.
Посне питуљице од ломљених кора
Састојци
300 г готових кора за питу
200 г посне замене за сир (пасирани тофу – препорука)
3 кашике густог биљног јогурта (сојин, кокосов без шећера или сличан)
1 дл минералне (киселе) воде
1 дл обичне воде
4 кашике уља
1 кашика густина или пшеничног гриза
со по укусу
сусам за посипање
Припрема
Припрема фила
Тофу изгњечите виљушком или кратко изблендирајте док не постане кремаст. Посолите по укусу, затим додајте биљни јогурт, уље, густин (или гриз), минералну и обичну воду. Све добро сједините док не добијете глатку смесу.
Припрема кора
Коре за питу изломите рукама на крупније комаде и ставите у већу чинију. Прелијте припремљеним филом и лагано промешајте како би се све коре равномерно натопиле.
Формирање питуљица
Од смесе узимајте мање количине и рукама или кашиком формирајте мале питуљице. Ређајте их у плех обложен папиром за печење.
Завршница
Питуљице одозго попрскајте са мало уља и воде, па поспите сусамом.
Печење
Пеците у унапред загрејаној рерни на 200°Ц око 30–35 минута, док не добију лепу златну боју.