Никољданска БАКЛАВА од само 3 састојка коју сви праве ове године: Најбржа ПОСНА посластица за славску трпезу – сочна, мекана и лакша од класичне
Никољдан је на прагу, а тражите посну посластицу која се брзо прави, не захтева вештину и увек успева, ова баклава је прави избор. Идеална је за све домаћице које желе нешто другачије од класичне баклаве, а опет богато, сочно и довољно свечано за славску трпезу.
Никољдан је најчешћа слава у Србији и готово увек је – посна. Управо зато, сваке године се поставља исто питање: шта спремити за слатко, а да није компликовано, скупо и превише захтевно?
Док многе домаћице посежу за класичном баклавом са корама, ова Никољдан баклава без класичне припреме постаје све популарнија јер се прави брзо, не захтева искуство и даје сигуран резултат.
Сочна, пуна ораха, мекана и мирисна, ова посна баклава савршено се уклапа у славску трпезу, али је и одличан избор за све који први пут спремају посни колач.
Потребни састојци:
– 500 г танких кора за питу (бирајте оне наменске за баклаву).
– 500 г млевених ораха (можете додати и мало сецканих за текстуру).
– 800 г шећера (за сируп, уз воду која се подразумева).
Напомена: Уље и вода су основне намирнице које сигурно већ имате.
Припрема корак по корак:
Укључите рерну на 200 степени. Док се рерна греје, припремите плех тако што ћете га благо науљити.
Ређајте коре у плех. Сваку другу кору поспите богатим слојем ораха. Немојте штедети, ораси су срце овог колача.
Када потрошите сав материјал, оштрим ножем исеците баклаву на коцке или ромбове пре печења. Ово је кључно како би се испекла равномерно. Прелијте врелим уљем (око 200мл) преко прореза. Пеците док не добије златну боју.
Док се пече, скувајте сируп од шећера и 800мл воде (кувајте 15 минута). Врућу баклаву прелијте прохлађеним сирупом.
Тајна златне корице и хрскавости (Савети мајстора)
Да би ваша посна баклава била као из најбоље посластичарнице, обратите пажњу на ове детаље:
Хладно на вруће: Увек поштујте правило – врућа пита, хладан прелив (или обрнуто). То спречава да постане гњецава.
Лимун је савезник: Иако није обавезан, пар кришки лимуна у сирупу спречава кристализацију шећера и даје свежину.
Притисак: Пре печења, благо притисните горњу кору дланом како би се слојеви слепили и ваздух изашао.
Одмарање: Најбоља је када одстоји преко ноћи, тада упије сву течност и ароме се сједине.
Србија Данас/Крстарица, Невена Андрић/Пренела Ј.Ш.