Посни ручак из кухиње Николе Роквића и Бојане Баровић - рецепт је једноставан, а оброк прсте да полижеш
Рецепт који можете да искористите за прављење посног ручка.
Почео је Божићни пост, а многи већ траже идеје за укусне, хранљиве и лагане ручкове који ће испунити правила поста, али и обезбедити довољно енергије за дан.
Ако сте и ви међу њима, инспирацију можете пронаћи у исхрани Николе Роквића и његове супруге Бојане Баровић. Познати певач, који је у јавности препознат као верник Српске православне цркве, једнако је посвећен и здравим навикама, па не чуди што се у њиховој кухињи често припремају оброци који спајају традицију, нутритивну вредност и једноставну припрему.
Бојана је једном приликом са пратиоцима на Инстаграму поделила рецепт за омиљено јело њеног супруга, које се припрема на води.
Стога можете и види да га направите ако постите, па чак и ако постатите строги пост на води.
Састојци:
- 1 шоља киное
- 1 шаргарепа
- Мањи комад карфиола
- 1 тиквица
- Шампињони
- Буковача
- Шитаке печурке
- Со по укусу
За авокадо-намаз:
- 1 зрео авокадо
- 1 мања веза младог лука
- Шака индијског ораха
- Мало лимуновог сока
- Со и бибер по укусу
Припрема:
1. Припрема поврћа на пари
У једној посуди на пари обарите исецкане шитаке, буковачу, шампињоне и тиквицу.
У другој посуди скувајте на пари шаргарепу и карфиол.
Поврће кувано на пари чува више витамина и минерала, а остаје хрскаво и мирисно.
2. Кување киное
Кинои претходно исперите под млазом хладне воде.
Прокувајте је у односу 1:2 (киноа : вода) око 15 минута, док не омекша и упије сву течност.
Посолите по жељи.
3. Авокадо-намаз
У блендеру или виљушком изгњечите авокадо.
Додајте ситно сецкан млади лук, индијски орах (prethodno кратко потопљен да омекша), лимун, со и бибер.
Мешајте док не добијете глатку пасту.
4. Слагање чиније
У дубљу чинију ставите кувану киноу, додајте поврће са паре, а преко свега распоредите авокадо-намаз.
Оброк је спреман за послуживање!
Зашто је овај оброк осим укусан веома и здрав?
Ова киноа чинија није само укусна већ и изузетно здрава, због пажљиво одабраних састојака који заједно чине нутритивну бомбу идеалну за време поста. Киноа је главни разлог што је овај оброк толико хранљив – обилује комплетним протеинима, сложеним угљеним хидратима, калцијумом, магнезијумом, као и витаминима Б1, Б2 и Е. Јача организам, доприноси имунитету и делује превентивно на упалне процесе у телу, што је нарочито важно када се из исхране избацују намирнице животињског порекла.
Поврће кувано на пари, попут тиквица, печурака, карфиола и шаргарепе, задржава максималну количину витамина, минерала и антиоксиданса, а истовремено остаје лако сварљиво и пријатно за стомак. Додатну вредност оброку дају авокадо и индијски орах, који су богати здравим мастима, влакнима и минералима важним за рад срца, мозга и целокупну енергију организма.
Управо зато ова чинија представља савршен спој протеина, витамина, влакана и здравих масти – оброк који пружа дуготрајну ситост, јача тело и доноси све што је потребно у данима поста.