Слатка арапска пита је сочна и мека као сан - прави се вековима, а рецепт уопште није компликован: Верује се да доноси срећу
Традиционално се украшава бадемом.
Басбоуса је сочан, мирисан колач од гриза који се топи у устима и који се спрема широм Блиског истока и северне Африке.
Његова једноставна припрема и богат, сладак укус чине га омиљеним десертом на породичним окупљањима, празницима и свадбама. Овај колач се најчешће прелива мирисним сирупом од ружине водице или наранџиног цвета, па свака коцкица носи део егзотичне и раскошне традиције.
Порекло Басбоусе сеже у древни Египат, где се овај десерт правио од гриза и меда још у доба фараона. Касније се рецепт проширио широм Османског царства и добио различите варијације – у Турској је познат као Ревани, у Грчкој као Равани, док се у земљама Леванта зове Хареесех. Свака култура је додала свој печат: негде се користи кокос, негде бадем, а понегде и јогурт за додатну сочност.
ПОТРЕБНО
Састојци:
- Гриз – 250 г
- Брашно – 100 г
- Шећер – 150 г
- Јогурт – 200 г
- Путер – 100 г
- Прашак за пециво – 1 кесица
- Бадеми (цели) – шака
За сируп:
- Шећер – 200 г
- Вода – 200 мл
- Лимунов сок – 1 кашика
- Ружина водица или ванила – 1 кашичица (по жељи)
Припрема:
У чинији помешајте гриз, брашно, шећер и прашак за пециво.
Додајте јогурт и отопљен путер, па добро сједините да добијете глатку смесу.
Смесу сипајте у подмазан плех, поравнајте површину и украсите бадемима поређаним по врху.
Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 30–35 минута, док не поприми златну боју.
У међувремену, скувајте сируп: помешајте шећер и воду, кувајте пар минута, па додајте лимунов сок и по жељи ружину водицу или ванилу. Оставите да се сируп мало прохлади.
Врелу питу прелијте млаким сирупом и оставите да добро упије и охлади се пре сечења.
ЗАНИМЉИВОСТ
У многим земљама постоји обичај да се басбоуса украшава бадемима, и то тако да свака коцкица има по један цео бадем на врху. Верује се да бадем доноси срећу и благостање, па се колач често поклања комшијама и пријатељима током верских празника попут Рамазана или Ускрса.
Још једна занимљивост је да се басбоуса никада не сече након печења – увек се сече пре него што иде у рерну, како би сируп касније равномерно упио у сваки део колача.