У чему је ТАЈНА савршеног ДОМАЋЕГ ЏЕМА? Ево зашто је важно да додате ЛИМУНОВ СОК током припреме!
Џем није само ствар укуса – важно је да буде густ, тамне боје и без кристализованог шећера. Уз пар трикова и мало стрпљења, свака тегла може постати права мала уметничка прича у твојој зимници.
Када припремамо џем, пажња се не усмерава само на укус, већ и на изглед и текстуру. Густ и тамни џем који се не кристалише показује знање и искуство које се преноси с генерације на генерацију.
Ево неколико проверених савета:
-
Бирајте воће са природним пектином – шљиве, рибизле и јагоде не само да дају одличан укус, већ и природну густину. Ако користите воће са мање пектина, додајте мало лимунтуса или природног пектина.
-
Пажљиво дозирајте шећер – довољно да џем задржи структуру и боју, али не толико да почне да кристалише. Превише шећера може стврднути џем, а премало га учинити течним.
-
Кувајте џем кратко и на средњој температури – предуго кување мења боју и може покварити текстуру. Пратите густину и на време угасите ватру да сачувате природну боју.
-
Додајте лимунов сок – фиксира тамну боју, спречава кристализацију шећера и освежава укус џема.
-
Не мешајте превише енергично – нежно мешање током кувања чува облик воћа и смањује ризик од кристализације.
-
Стерилне и суве тегле – пуните џем у стерилизоване тегле и добро затворите поклопцем. Тако џем задржава свежину и густину током целе зиме.
-
Постепено хлађење – оставите тегле да се хладе на собној температури пре него што их одложите у оставу. Нагли пад температуре може променити текстуру.
Уз ове једноставне, али проверене трикове, сваки домаћи џем може бити сочан, тамне боје и савршене густине – спреман да обогати твоју зимницу, колаче или доручак.