Нутриционисткиња Татјана Поповић објашњава: Како правилно пити ЈАБУКОВО СИРЋЕ за мршављење и регулацију шећера у крви - Најчешће ГРЕШКЕ које сви праве
Јабуково сирће има дугу историју као кућни лек, који се користи за лечење бројних стања попут упале грла и проширених вена. Међутим, нема много научних истраживања која подржавају ове тврдње. Последњих година истраживачи се у много већој мери баве утицајем јабуковог сирћета на гојазност.
Татјана Поповић, сертификовани health coach и холистички нутрициониста, ауторка шест књига, објаснила је утицај јабуковог сирћета на наш организам, све бенефите истог, а посебно на мршављење и смањење шећера у крви, као и које су то грешке које најчешће правимо при конзумацији.
Јабуково сирће је врста сирћета добијена ферментацијом сока од јабука. Током овог процеса, јабуке се исеку или уситне, а затим комбинују са квасцем како би се шећер из јабука претворио у алкохол. Након тога, бактерије претварају алкохол у сирћетну киселину, што даје јабуковом сирћету карактеристичан киселкаст укус и јак мирис.
Како се добија јабуково сирће?
Јабуково сиће добија ја се тако што се прво јабуке исеку или уситне, те се затим комбинују са квасцем да би се њихов шећер претворио у алкохол. Након тога додају се бактерије за ферментацију алкохола у сирћетну киселину. Управо захваљујући томе, јабуково сирће има киселкаст укус и јак мирис.
Употреба и дозирање јабуковог сирћета
Користи се за кување, печење, као прелив за салате, али и као конзерванс. С обзиром на то да у њему има много киселине, не препоручује се да га испијате директно. То може узроковати оштећење глеђи зуба. Ако желите да га користите из здравствених разлога, разредите га са две кашике воде или чаја.
Здравствене предности јабуковог сирћета
1. Помаже у кориговању телесне тежине
Јапански научници открили су да конзумирање јабуковог сирћета може помоћи у борби са гојазношћу.
У једној 12-недељној студији, 144 гојазне одрасле особе свакодневно су конзумирале или 1 кашику (15 мл) сирћета, 2 кашике (30 мл) сирћета или плацебо напитак. Речено им је да ограниче унос алкохола, али у супротном настављају уобичајену исхрану и активности током испитивања.
Они који су конзумирали 1 кашику (15 мл) јабуковог сирћета дневно изгубили су, у просеку, око 1,2 кг, проценат телесних масти смањио им се за 0,7 %, обим у струку за 1,4 цм, а ниво триглицерида у крви за 26%.
Они који су конзумирали 2 кашике (30 мл) јабуковог сирћета смршали су, у просеку, око 1,7 кг, а проценат телесних масти им се смањио за 0,9 %, обим у струку за 1,9 цм, а ниво триглицерида у крви за 26 %.
Они који су пили плацебо напитак су се удебљали, у просеку, око 0,4 кг.
Дакле, према овој студији, додавање 1 или 2 кашике јабуковог сирћета у исхрану може вам помоћ да изгубите килограме. Такође може смањити проценат телесне масти, умањити масноће на стомаку, те снизити ниво триглицерида у крви.
2. Може да снизи ниво шећера и инуслина у крви
Када се конзумира са оброком са високим садржајем угљених хидрата, показало се да јабуково сирће може снизити ниво шећера и инсулина у крви након једења код људи са дијабетесом типа 2.
3. Детоксикација организма уз помоћ јабуковог сирћета
Јабуково сирће може знатно да помогне у процецсу детоксикације организма. Његова способност да разгради слуз(?) у телу и очисти лимфни систем омогућава бољи проток лимфе, што помаже телу да ефикасније елиминише нагомилане токсине. Овај процес може побољшати енергију и опште здравље.
4. Побољшава рад дигестивног тракта
Познато је да јабуково сирће побољшва варење и здравље дигестивног тракта. Садржи пробиотике и ензиме који подржавају здраву цревну флору и могу помоћи у ублажавању симптома као што су надутост, гасови и затвор. Такође, може стимулисати производњу желудачне киселине, што помаже у правилном варењу хране.
5. Смањује ризик од срчаних болести
Конзумација јабуковог сирћета може смањити ризик од срчаних болести. Студије су показале да сирћетна киселина може снизити ниво холестерола и триглицерида, који су кључни фактори ризика за развој срчаних обољења. Такође, антиоксиданти присутни у јабуковом сирћету могу заштитити ћелије од оштећења.
Како можете користити јабуково сирће у свакодневној исхрани?
Јабуково сирће се може користити на много начина у свакодневној исхрани, а у наставку остављам неколико идеја.
Салата од краставаца и парадајза са јабуковим сирћетом
Помешајте насецкане краставце и парадајз са мало јабуковог сирћета, маслиновог уља, соли и бибера за освежавајућу салату.
Маринада за пилетину
Комбинујте јабуково сирће, маслиново уље, бели лук, зачине и со за маринаду која ће омекшати и обогатити укус пилетине.
Дресинг за салату
Помешајте јабуково сирће са сенфом, медом и маслиновим уљем за укусан и здрав прелив за салате.
Сос
Јабуково сирће може бити основни састојак домаћег соса за разна јела, дајући му благу пикантност и освежавајућу ноту.
Како се јабуково сирће користи као козметичко средство
Јабуково сирће се може користити и као козметичко средство на разне начине.
Тонер за кожу
Разредите јабуково сирће са водом (1:2) и нанесите га на лице помоћу вате. Овај тоник помаже у балансирању пХ вредности коже, те смањује акне и бубуљице.
Испирање косе
Додајте кашику јабуковог сирћета у шољу воде и користите као завршно испирање након шампонирања. Ова комбинација помаже испирању и даје коси сјај.
Купка за стопала
Додајте пола шоље јабуковог сирћета у топлу воду и потопите стопала. У питању је купка која помаже у омекшавању коже и ублажавању неугодних мириса.
Маска за лице
Помешајте јабуково сирће са глином за лице како бисте добили маску која дубински чисти поре и освежава кожу.
Нуспојаве употребе јабуковог сирћета
Због високе киселости, испијање велике количине јабуковог сирћета може оштетити зубе. Такође може снизити ниво калијума у крви, који је потребан мишићима и нервима за нормално функционисање. Зато вам препоручујем да не претерујете са његовом употребом.
Да ли постоје научна истраживања која потврђују везу јабуковог сирћета и редуковања тежине?
Научна истраживања која испитују ефекат које јабуково сирће има на мршављење су ограничена, али на неки начин обећавајућа. Тако је, рецимо, истраживање спроведено у Јапану показало да конзумација јабуковог сирћета може помоћи у смањењу телесне тежине и процента телесне масти. Ипак, потребна су даља истраживања како би се у потпуности разјаснила ефикасност и механизми деловања јабуковог сирћета у процесу мршављења.