САВРШЕНА ЛЕТЊА ПОСЛАСТИЦА: Лагана и освежавајућа торта за вреле дане - одушевиће вас колико је кремаста
Ова освежавајућа летња торта доноси савршен спој богатих укуса и сложених текстура.
Чоколадна кора, лагани јагодни слој проткани комадићима свежих јагода, нежан бисквит и кремасти лимун мус стварају хармоничну целину, идеалну за летње свечаности, рођенданске прославе или опуштена поподнева у дворишту.
Торту украсите сезонским јагодама, танко сеченим кришкама лимуна, нежним пуслицама и шареним цветним детаљима, а сваки залогај чиниће визуелно и укусно задовољство.
Састојци
Чоколадна кора:
- 3 јаја
- 100 г шећера
- 80 г брашна
- 20 г какаа
- 1 кашичица прашка за пециво
Слој од јагоде:
- 300 г јагода
- 300 мл слатке павлаке
- 200 г крем сира
- 100 г шећера у праху
- 10 г желатина 3 кашике воде
Жути бисквит:
- 2 јаја
- 50 г шећера
- 50 г брашна
- прстохват прашка за пециво
Лимун мус:
- 300 мл слатке павлаке
- 150 г грчког јогурта
- сок и нарендана корица једног лимуна
- 80 г шећера
- 10 г желатина 3 кашике воде
Декорација:
Свеже јагоде, танке кришке лимуна у облику троуглића, мини пуслице, листићи нане и јестиво цвеће по жељи
Припрема
Умутите јаја са шећером док не постану пенаста и светла, потом пажљиво умешајте просејано брашно, какао и прашак за пециво. Смесу излијте у подмазан и папиром обложен плех димензија 20x30 цм и пеците на 180°Ц око 12-15 минута, док кора не постане чврста. Оставите да се потпуно охлади.
Јагоде ситно насецкајте. Слатку павлаку умутите у чврст шлаг, затим пажљиво сједините са крем сиром и шећером у праху. Растопите желатин и умешајте га у смесу, па на крају лагано додајте исецкане јагоде. Ову кремасту масу равномерно распоредите преко охлађене чоколадне коре и ставите у фрижидер да се стегне.
За жути бисквит умутите јаја са шећером, додајте брашно и прашак за пециво и испеците на исти начин као и претходну кору. Охладите и пажљиво положите преко јагодног слоја.
За припрему лимун муса, умутите слатку павлаку, па додајте грчки јогурт, шећер, сок и корицу лимуна. Растопите желатин и умешајте у крему. Премажите лимун мус преко бисквита и оставите торту неколико сати у фрижидеру да се добро стегне.
Пре служења, торту декорисите свежим јагодама, кришкама лимуна, мини пуслицама, листићима нане и јестивим цветовима, дајући јој препознатљив летњи шарм и елегантан завршни додир.