Супа од КОСТИЈУ И ЦРНИ ЛУК на ЛИСТИ! Намирнице које у рекордном року јачају имунитет, предлог НУТРИЦИОНИСТЕ
За јачање имунитета важан је одмор, хидратација, као и правилна исхрана. Постоји доста намирница које можете користити за јачање имунитета. Ипак, неке се издвајају, а међу њима домаћа супица, бели и црни лук, као и цитруси.
О уносу витамина и правилних намирница обично водимо рачуна када се разболимо. Тада покушавамо "инстант" да ојачамо имунитет, а препорука лекара је да нам здрава исхрана буде свакодневна рутина.
Превелик унос простих угљених хидрата (белог брашна и шећера), недовољан унос течности, превелик унос рафинисаних и хидрогенизованих уља (кукурузно, канола, сунцокретово, сојино уље, уље семена памука), могу представљати проблем.
Треба уносити поврће из породице купусњача (карфиол, броколи, прокељ, купус, кељ, рен, келераба). Ова група поврћа богата је антиканцерогеним, биолошки активним једињењима изоцијанатима.
Такође, и намирнице које су извори омега 3 масноћа: риба северних хладних мора, ланено семе, чиа семе и ораси - тврди она и подсећа колико је важно да уносимо храну која је богата витаминима.
Храна која је извор витамина Ц: Цитруси, киви, Бобичасто воће (малине, купине, боровнице, бруснице, јагоде, рибизле), паприка, першун, спанаћ, кељ, броколи, прокељ.
Цинк: црвено месо, морски плодови, махунарке, семенке, језграсто воће
Антиоксиданти (вит Ц, витамин Е, бета кротен, Селен, Цинк)
Витамин Д је такође веома значајан нутритивни елемент, који јача кости, утиче на добро расположење, али и на здравље и функционалност целог организма. Како крећу топли дани можемо да се ослонимо на излагање Сунцу.
Пробиотици су спадају у добре бактерије јер користе организму да буде здрав. Они нису само неопходни за здравље црева, већ и за наше целокупно здравље.
Храна која јача имуни систем
Супа од костију богата је витаминима и минералима и делује умирујуће на респираторна стања.
Бели лук може да смањити упалу, ојача ваш имуни систем како би се ефикасно борио против инфекција.
Црни лук као и бели лук моћан је борац против инфекција, који јача имуни систем и смањује упалу.
Јабуково сирће, има снажно дезинфекционо дејство, чак и према најотпорнијим бактеријским сојевима и вирусима. Користите га за зачињавање салата или припрему напитака.
Авокадо, маслине и маслиново уље које је сјајан извор мононезасицћених здравих масти које су изузетно значајне за имуни систем.
Зачини ће много јела учинити укуснијим, али они и благотворно делују на имуни систем, а посебно ђумбир који је један од најмоћнијих зачина који помаже у смањењу упале, јачању имунитета, смањењу грлобоље и смањењу нивоа бола, али и куркума коју можете додати у потаже, лимунаду чај или воћни смути.
Зачинске биљке као што су рузмарин, оригано, босиљак, тимијан, додајте у салате и користите за маринирање и зачињавање меса.
За јачање имунитета уносите и чајеве од ђумбира, матичњака, маслачка, чај од ехинацее..