Због ових природних решења ЗАБОРАВИЋЕТЕ НА ГОРУШИЦУ: Ефикасни трикови који уклањају киселину из желудца
Враћање желудачне киселине, које узрокује ову нелагодност, често је последица лоших навика, нездраве исхране или чак стреса.
Горушица је један од најчешћих проблема с пробавом, а симптоми попут печења у грлу и грудима могу бити не само непријатни, већ и забрињавајући. Али, постоји много природних начина да се смање или чак потпуно елиминишу без потребе за лековима.
Фактори као што су преједање, масна и зачињена храна, газирана пића, пушење, гојазност и стрес могу повећати ризик од горушице.
Пијте воду са содом бикарбоном
Један од најбржих и најједноставнијих начина да ублажите горушицу је да попијете чашу воде са пола кашичице соде бикарбоне. Сода бикарбона делује као природни антацид, неутрализујући вишак киселине у желуцу. Међутим, ову методу не треба користити пречесто, јер може изазвати друге пробавне проблеме ако се прекомерно употребљава.
Зелени чај са камилицом
Зелени чај је познат по својим антиоксидативним својствима, док камилица смирује упалу и иритацију желудца. Комбиновањем ова два чаја, можете умирити стомак и спречити враћање киселине. Препоручује се да попијете шољу овог чаја пре оброка, јер он помаже у смањењу киселости и побољшава варење.
Јабуково сирце, у умереним количинама
Иако се чини да би кисело јабуково сирће могло погоршати симптоме горушице, оно може заправо помоћи у варењу равнотеже киселости у желудцу. Додајте једну кашичицу јабуковог сирћета у чашу воде и попијте пре оброка.
Банане
Банане су природно алкалне, што значи да могу помоћи у неутрализацији киселине у желудцу. Ово воће такође садржи природна влакна која помажу у варењу, смањујући шансе за настанак горушице.
Жвакање жвакаће гуме
Иако ово може звучати као необичан савет, жвакање жвакаће гуме може да побољша производњу пљувачке која неутрализује желудачну киселину.
Повећајте унос влакана
Храна богата влакнима, попут овсених пахуљица, смеђег пиринча и поврћа, може помоћи у смањењу киселости желудца и побољшању варења.
Смањите унос зачињене хране
Зачињена храна може иритирати желудац и погоршати симптоме горушице. Ако приметите да вам зачињена храна узрокује нелагодности, покушајте да је избегавате или да је конзумирате у мањим количинама.
Спавајте у повишеном положају
Повећајте горњи део тела када спавате тако што ћете користити додатни јастук или подложити узглавље кревета. Држање тела у усправном положају помаже у спречавању враћања киселине у једњак.
Избегавајте алкохол и газиране напитке
Алкохол и газирани напици могу опустити доњи езофагеални сфинктер, што омогућава да киселина из желудца доспе у једњак.
Пијте чај од ђумбира
Ђумбир је познат по својим противупалним својствима, а може помоћи у смањењу иритације у желуцу и једњаку.
Природне методе не само да ублажавају симптоме горушице, већ и подржавају опште здравље пробавног система. Поред тога, правила исхрана и здраве навике могу помоћи у дугорочној превенцији горушице.
Уколико је горушица нешто што вас свакодневно мучи или учестало, посаветујте се са лекаром.