BELI AJVAR - MALIDŽANO po tradicionalnom makedonskom receptu: Najkremastiji domaći NAMAZ od paprika i patlidžana, ukus koji OBARA SVA ČULA
Ako volite ajvar, onda će vas beli ajvar – poznat i kao malidžano – potpuno osvojiti! Ovaj tradicionalni makedonski specijalitet pravi se od pečenih paprika, patlidžana i belog luka, a njegov kremasti ukus i lagana tekstura čine ga pravom delicijom na svakoj trpezi. Savršen je za doručak, večeru ili kao dodatak glavnim jelima, a najbolje od svega – dugo ostaje svež i ukusan u tegli.
Malidžano je vekovima deo makedonske kuhinje i prenosi se s kolena na koleno kao recept koji se pravi u velikim količinama tokom jeseni, kada se paprika i patlidžan beru u punoj zrelosti. Dok je klasični ajvar crvene boje, beli ajvar od patlidžana i paprika prepoznaje se po svojoj svetloj nijansi, bogatstvu ukusa i neodoljivoj mekoći.
Upravo zato ga mnogi nazivaju i najkremastijim namazom Balkana – jer se bukvalno topi u ustima. Najčešće se jede sa domaćim hlebom, pogačicama ili kao prilog mesu, ali verujte – kada ga jednom probate, ješćete ga i kašikom.
Potrebni sastojci za beli ajvar – malidžano
- 5 kg paprika
- 4 kg plavog patlidžana
- 2 kašike ravne šećera
- 1 manja glavica celog belog luka
- So po ukusu (oko 2 ravne kašike, probati na kraju)
- 100–150 ml alkoholnog sirćeta 9% (staviti manje ako želite blaži ukus, probati pa prilagoditi)
- 100 g senfa
- 700 ml ulja
Priprema
Zašto je malidžano toliko poseban?
Prirodno zdrav – pun vlakana, vitamina i antioksidanata iz paprika i patlidžana.
Bez konzervansa – pravi se isključivo od svežih namirnica.
Tradicionalni recept – ukorenjen u makedonskoj kulturi, ali obožavan širom Balkana.
Višenamenski – odličan kao namaz, prilog ili čak kao dodatak testeninama.
Saveti za savršen malidžano
Povrće mora biti pečeno do kraja – samo tako ćete dobiti pravi ukus i miris.
Birajte krupnije patlidžane – oni daju kremastu strukturu.
Nemojte štedeti na ulju – ulje čuva namaz i produžava njegov rok trajanja.
Ostavite da odstoji nekoliko dana u tegli – tada će beli ajvar imati najbogatiji ukus.