Recept za čokoladne bombice sa lešnikom koje se tope u ustima - ove sezone su omiljene na slavama
U njih ide i crna čokolada kao i napolitanke.
Sitni slavski kolači zauzimaju posebno mesto u srpskoj kuhinji. Oni su simbol domaćinske brige, topline i radosti okupljanja.
Kako biste iznenadili svoje goste za slavu napravite bombice sa napolitankama, savršeno hrskave iznutra, a čokoladne i mekane spolja. Pre nego što pređemo na recept, vredi se osvrnuti na to kako su nastale napolitanke i zašto su okrugli sitni kolači postali sinonim svečanih trpeza.
Kako su nastale napolitanke?
Napolitanke, popularne hrskave oblande punjene kremom, nastale su u Evropi krajem 19. veka. Naziv potiče od italijanske reči napolitano („napuljski“), jer se smatra da su prve verzije ovih tankih vafl-keksića stizale iz Napulja, poznatog po razvijenoj tradiciji slatkiša i poslastičarstvu.
Tehnologija pečenja tankih, vazdušastih vafl-ploča brzo se proširila širom Evrope, pa su napolitanke postale osnov mnogih domaćih kolača: od jednostavnih oblanda do modernih bombica koje se danas prave za slave i praznike.
Recept za čokoladne bombice sa napolitankama i lešnikom
Sastojci (24 komada):
- 150 g napolitanki sa čokoladom
- 70 g pečenog lešnika (mlevenog)
- 200 g crne čokolade
- 100 g maslaca
- 5 kinder čokoladica
Glazura:
- 200 g crne čokolade
- 3 kašike ulja
- 40 g pečenog lešnika (iseckanog)
Priprema smese za bombice:
U većoj činiji izmrvite napolitanke rukama ili valjkom.
Dodajte mleveni lešnik i dobro promešajte.
Čokoladu otopite na pari ili u mikrotalasnoj, pa je sipajte preko suve smese.
Otopite maslac i dodajte ga u činiju.
Sve sjedinite dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Stavite smesu u frižider oko 30 minuta da se stegne.
Oblikovanje bombica:
Izvadite ohlađenu smesu iz frižidera.
Odvajajte male porcije i formirajte 24 kuglice.
Svaku kuglicu rastanjite na dlanu, stavite parče kinder čokolade u sredinu i oblikujte bombicu.
Vratite bombice u frižider da se učvrste.
Priprema glazure:
Otopite crnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj.
Dodajte ulje da glazura bude glatka i sjajna, pa umešajte iseckan lešnik.
Umačite svaku bombicu u glazuru i poređajte ih na papir za pečenje.
Po želji ukrasite dodatnim parčetom čokolade.