Рецепт за чоколадне бомбице са лешником које се топе у устима - ове сезоне су омиљене на славама
У њих иде и црна чоколада као и наполитанке.
Ситни славски колачи заузимају посебно место у српској кухињи. Они су симбол домаћинске бриге, топлине и радости окупљања.
Како бисте изненадили своје госте за славу направите бомбице са наполитанкама, савршено хрскаве изнутра, а чоколадне и мекане споља. Пре него што пређемо на рецепт, вреди се осврнути на то како су настале наполитанке и зашто су округли ситни колачи постали синоним свечаних трпеза.
Како су настале наполитанке?
Наполитанке, популарне хрскаве обланде пуњене кремом, настале су у Европи крајем 19. века. Назив потиче од италијанске речи наполитано („напуљски“), јер се сматра да су прве верзије ових танких вафл-кексића стизале из Напуља, познатог по развијеној традицији слаткиша и посластичарству.
Технологија печења танких, ваздушастих вафл-плоча брзо се проширила широм Европе, па су наполитанке постале основ многих домаћих колача: од једноставних обланда до модерних бомбица које се данас праве за славе и празнике.
Рецепт за чоколадне бомбице са наполитанкама и лешником
Састојци (24 комада):
- 150 г наполитанки са чоколадом
- 70 г печеног лешника (млевеног)
- 200 г црне чоколаде
- 100 г маслаца
- 5 киндер чоколадица
Глазура:
- 200 г црне чоколаде
- 3 кашике уља
- 40 г печеног лешника (исецканог)
Припрема смесе за бомбице:
У већој чинији измрвите наполитанке рукама или ваљком.
Додајте млевени лешник и добро промешајте.
Чоколаду отопите на пари или у микроталасној, па је сипајте преко суве смесе.
Отопите маслац и додајте га у чинију.
Све сједините док не добијете компактну смесу.
Ставите смесу у фрижидер око 30 минута да се стегне.
Обликовање бомбица:
Извадите охлађену смесу из фрижидера.
Одвајајте мале порције и формирајте 24 куглице.
Сваку куглицу растањите на длану, ставите парче киндер чоколаде у средину и обликујте бомбицу.
Вратите бомбице у фрижидер да се учврсте.
Припрема глазуре:
Отопите црну чоколаду на пари или у микроталасној.
Додајте уље да глазура буде глатка и сјајна, па умешајте исецкан лешник.
Умачите сваку бомбицу у глазуру и поређајте их на папир за печење.
По жељи украсите додатним парчетом чоколаде.