Stara domaća TORTA IZ ŠERPE - nema mućenja ni filovanja, sve se sipa i prelije! Gotova za čas, a topi se u ustima
Zaboravljeni recept iz starih kuvara ponovo se vraća u naše kuhinje! Torta iz šerpe – mekana, kremasta i neodoljivo sočna – pravi se bez filovanja, bez komplikacija i bez nereda. Samo smesa, šerpa i jedna kutlača. Rezultat? Desert koji miriše na detinjstvo i topi se u ustima.
Ako ste ljubitelj brzih, jednostavnih i tradicionalnih poslastica, onda je ova stara torta iz šerpe pravi biser koji morate isprobati. Naše bake su je pravile kad god je trebalo nešto slatko „na brzinu“, a da bude raskošno i puno ukusa. Nema onih slojeva, hlađenja i filovanja – sve se sprema u jednoj posudi i preliva kutlačom, pa se tokom kuvanja sama pretvara u mekan, sočan i polukremasti kolač koji izgleda kao da je rađen satima.
Sastojci:
Kora:
2 jaja
-10 kašika šećera
12 kašika mleka
13 kašika brašna
2 kašike kakao praha
1/2 praška za pecivo
1kašika ulja
Takve 2 kore se umute
Fil:
1l mleka
15 kašika šećera
250g margarina/maslaca
200g čokolade za kuvanje
150g mlevene plazme
200g mlevenih oraha
Ganaž:
200g čokolade za kuvanje
Malo slatke pavlake
Priprema