Božo Vrećo otkrio recept za najlepše BOSANSKE GURABIJE - Muzičar dodao BITAN sastojak zbog kojeg se ova JEDNOSTAVNA poslastica topi u ustima
Svi koji prate rad Boža Vreća na društvenim mrežama znaju da je i te kako vešt u kuhinji.
Božo Vrećo po obrazovanju je magistar arheologije, po talentu kralj sevdaha, ali je podjednako vičan i u pripremanju specijaliteta bosanske kuhinje.
Nadaleko su poznate njegove pite, a često princ sevdaha objavljuje snimke iz kuhinje.
Sada su se na meniju našle gurabije.
I to ne bilo kakve.
“Volim u ovo sveto vrijeme napraviti gurabije za iftar mojim prijateljima. Već su ih odnijeli, mirisale su najdivnije, kao nekad. Recept djelim i jednostavan je, ne pokušavajte bez masla, jer to onda nisu bosanske gurabije. Moraju se topiti u ustima kad ih zagrizeš, ne pravimo frizbi nego gurabije, eto tako, grlim”, napisao je Vrećo i otkrio svima djelić magije.
Recept za gurabije
Sastojci
2 jaja
2 čaše šećera
1 čaša margarina
pola čaše ulja
1 čaša jogurta
800gr. brašna
prašak za pecivo
Priprema
Jaja umutiti ručno i dodati šećer pa zajedno mutiti dok se šećer ne istopi. Zatim dodati margarin, ulje i jogurt i na kraju brašno i prašak za pecivo.
Testo treba da je mekano i da se ne lepi za dlanove. Dlanove ruku zamastiti i testo uzimati i formirati kuglice, pa ređati u tepsiju. Peći oko 25min na 150C.