Idealan ručak za BLAGOVESTI - Spremite hrskavu ribu na ovaj način i obradujte sve za porodičnom trpezom
Sutra, 7. aprila, proslavljamo Blagovesti. Ovo je ideja za svečani ručak.
Blagovesti su jedan od najvažnijih praznika tokom vaskršnjeg posta, a ujedno predstavljaju prvi dan tokom kog je dozvoljeno jesti ribu. Pripremite je na način koji vam donosimo.
Sastojci:
- pastrmka
- kukuruzno brašno
- belo brašno
- malo ulja
- limun
- začini po ukusu
Priprema:
Ribu najpre dobro očistite i operite. Iako je verovatno očišćena iznutra, za svaki slučaj isperite je još jednom kako biste bili sigurni da ste se rešili svih tragova iznutrica.
Opranu ribu poređajte na ubrus. Brašno koje ste pripremili promešajte da se sjedini, a zatim isti postupak uraditi i sa začinima.
Limun isecite na kolutiće, pa njih na pola. Ribu premažite uljem sa svih strana i iznutra, zatim uzmite prstohvat izmešanih začina, stavite unutar nje, pa poređajte dve kriške limuna.
Začinjenu ribu uvaljajte u brašno i dobro pritisnite, pa otresite višak. Jedan pleh ili tepsiju obložite pek papirom i vrlo malo premažite uljem. Meso ređajte u tepsiju.
Pecite je u prethodno zagrejanoj pećnici na 250 stepeni oko 30 minuta. Prijatno!