Četvrtak 22. feb 2024.
dijabetes, test

Smanjuje potrebu za INSULINOM! Ovo je JEFTINA namirnica MENJA CRVENO MESO, a DIJABETIČARI je mogu jesti neograničeno

Foto: Shutterstock
Redovno konzumiranje sočiva smanjuje rizik od hroničnih bolesti kao što su dijabetes, gojaznost i srčana oboljenja. To je zahvaljujući njihovom bogatom sadržaju zaštitnih biljnih jedinjenja zvanih fenoli – sočivo je među najbolje rangiranim mahunarkama po sadržaju fenola. Stoga ne čudi da se sočivo može pohvaliti antioksidativnim, antibakterijskim, antivirusnim i antiinflamatornim dejstvom.

Sočivo je jestivo seme iz porodice mahunarki i dolazi u različitim bojama uključujući crvenu, zelenu, braon, žutu i ​​crnu. Kao i drugi članovi porodice mahunarki, rastu u mahunama.

Ova mahunarka je bogata vlaknima, folatom i kalijumom što je čini odličnim izborom za srce i za kontrolu krvnog pritiska i holesterola. Oni su takođe izvor energije gvožđa i vitamina B1 koji pomažu u održavanju stabilnog otkucaja srca.

Ispijena sa merom daje SNAGU i zdravlje - Dekin recept za RAKIJU medovaču od 3 sastojka za JAK imunitet i varenjedeka

Ispijena sa merom daje SNAGU i zdravlje - Dekin recept za RAKIJU medovaču od 3 sastojka za JAK imunitet i varenje

Šta se zapravo desi u organizmu kada MEŠATE ANTIBIOTIKE I ALKOHOL? Ovo je najgore što može da se dogodi!Mučnine

Šta se zapravo desi u organizmu kada MEŠATE ANTIBIOTIKE I ALKOHOL? Ovo je najgore što može da se dogodi!

Utiče na prevenciju mnogih hroničnih oboljenja

Redovno konzumiranje sočiva smanjuje rizik od hroničnih bolesti kao što su dijabetes, gojaznost, i srčanih oboljenja. To je zahvaljujući njihovom bogatom sadržaju zaštitnih biljnih jedinjenja zvanih fenoli – sočivo je među najbolje rangiranim mahunarkama po sadržaju fenola. Stoga ne čudi da se sočivo može pohvaliti antioksidativnim, antibakterijskim, antivirusnim i antiinflamatornim dejstvom.

supa, sočivo
supa, sočivo
Foto: Shutterstock

Poboljšava rad digestivnog sistema

Sočivo je posebno bogato probiotičkim vlaknima koja podstiču funkciju varenja i "podstiču" korisne crevne bakterije koje su toliko važne za naše zdravlje. Ishrana bogata vlaknima povezana je sa brojnim zdravstvenim prednostima.

Odlična zamena za crveno meso 

Sočivo je bogat izvor proteina, što ga čini odličnom alternativom mesu ili ribi. Čak trećina kalorija iz sočiva dolazi od proteina, što čini sočivo trećim po količini proteina, po težini, od bilo koje mahunarke ili orašastih plodova. Kao i druge mahunarke, sočivo ima malo nekoliko esencijalnih aminokiselina, a to su metionin i cistein. Ovo se lako rešava kombinovanjem sočiva sa žitaricama kao što su pirinač ili pšenica.

Da li je sočivo bezbedno za sve?

Za većinu ljudi, sočivo je zdrav dodatak uravnoteženoj ishrani. Međutim, vredi napomenuti da, kao i druge mahunarke, sočivo sadrži prirodna jedinjenja, koja se obično nazivaju "antinutritijentima". To uključuje fitinsku kiselinu koja se vezuje za hranljive materije kao što su gvožđe i cink, čineći minerale težim za apsorpciju. Sadržaj fitinske kiseline u sočivu je zapravo niži nego u kukuruzu, pšenici i sojinom zrnu. Štaviše, ovi antinutrijenti se mogu smanjiti potopljavanjem i kuvanjem.

supa, sočivo
supa, sočivo
Foto: Shutterstock

Alergija na sočivo je prijavljena u delovima Evrope, pre svega u Španiji, gde se kaže da je češća od alergije na kikiriki. Smatra se da se ovo odnosi na činjenicu da se sočivo obično koristi kao hrana za odbijanje u Španiji. Ako imate alergiju na pasulj i grašak, veća je verovatnoća da ćete doživeti i alergiju na sočivo.

Ne guglajte o bolestima, svaku promenu ili zdravstveni problem prijavite svom lekaru i konsultujte se oko lečenja i terapije.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd