Najsočnija JAGNJETINA ISPOD SAČA - Tradicionalno se priprema za Đurđevdan, a ovo je najbolji recept na koji ćete naići
Jagnjeće meso je svačiji izbor danas.
Ukoliko slavite Đurđevdan i želite da spremite izuzetno sočnu jagnjetinu, evo lakog rešenja za to.
Sastojci:
- 3,5 kg jagnjetine
- 2 kg krompira
- 5 šargarepa
- glavica belog luka
- dve glavice crnog luka
- 100 g maslaca
- grančica ruzmarina
- začini po želji
Priprema:
U avan ubacite listiće ruzmarina oguljene sa grančice i dobro izgnječite, kada se ruzmarin usitnio dodajte u avan 3-4 čena belog luka i njih tučkom izgnječite pa dodajte još 3-4 i ponovite. Na kraju sve umešajte sa 100g maslaca isečenog na komade.
U ovu smesu možete dodati i biber ili neke druge začine po ukusu. Meso operite hladnom vodom i dobro prosušite pamučnom krpom.
Podmažite sač i u njega položite jagnjetinu, a zatim je sa svih strana namažite začinjenim maslacem. Ispod mesa ubacite oguljene šargarepe i krompir koje ste isekli na manje komade i usolili. Nađite neko fino mesto za crveni luk isečen na polutke.
Poklopite sač koji možete zadihtovati papirom za pečenje, folijom ili testom, ubacite ga u hladnu rernu, temperaturu postavite na 180 do 200 stepeni i pecite makar 4 sata.
Pred kraj pečenja možete skinuti papir ukoliko meso nije porumenelo. Srećna slava!