Ručak BOLJI OD MUSAKE! Tradicionalne balkanske ĐULBASTIJE, jelo sa krompirom i mlevenim mesom budi sva čula, a podseća na detinjstvo
Ručak karakterističan za Balkan ubrzo može biti na vašoj trpezi.
18.03.2025.
15:37
Komentari (0)
Donosimo vam tradicionalan recept iz kuhinje svake iskusne domaćice sa naših prostora. Pripremite krompir, mleveno meso i još nekoliko sastojaka navedenih u nastavku, pa uživajte.
Sastojci:
- 500 g rendanog krompira
- glavica crnog luka
- dva čena belog luka
- kašičica začina
- kašičica soli
- jaje
- kašičica slatke crvene pavlake
- 100 g seckane pršute ili slanine
- 400 g telećeg mlevenog mesa
- 200 g svinjskog mlevenog mesa
Bešamel sos:
- 20 g putera
- malo ulja
- dve kašike brašna
- 400 ml mleka
- malo soli
- malo bibera
- 100 g izrendanog kačkavalja
Priprema:
Pomešajte sve sastojke osim mlevenog mesa. Zatim i to dodajte, pa umesite rukom.
Oblikujte ih u pljeskavice, te pržite samo dok porumene.
Za bašamel sos otopite puter na ulju, dodajte brašno i mleko. Sačekajte da provri, pridružite začine i kačkavalj.
Na tepsiji poređajte pljeskavice, prelijte ih sosom i stavite da se peku na 220 stepeni dok jelo ne dobije boju. Prijatno!