Најлепша мусака икад: Мекани кромпир и савршено зачињено месо - Једини рецепт који ћете икад користити
Ако постоји јело које уједињује породицу за столом, то је домаћа мусака. Сочна, мирисна и запечена до савршенства, ова комбинација кромпира, меса и кремастог прелива неизоставан је део балканске кухиње.
Ако тражите рецепт за најбољу домаћу мусаку са кромпиром, који је једноставан, укусан и мирисом враћа у кухињу наших бака, на правом сте месту.
Овај рецепт је савршен спој традиционалног укуса, сочног меса и кремасте текстуре, а успева и почетницима у кухињи.
Зашто је ова домаћа мусака посебна?
Оно што ову мусаку издваја од осталих јесте савршен баланс зачина, мекани слојеви кромпира и сочно млевено месо које се топи у устима. Осим тога, преливена је богатом смесом од јаја и павлаке која јој даје неодољиву златну корицу.
Састојци за домаћу мусаку (за 4–6 особа)
-
800 г кромпира
-
500 г млевеног меса (најбоље мешано – свињско и јунеће)
-
1 већи црни лук
-
2 кашике уља или масти
-
Со и бибер по укусу
-
1 кашичица сувог биљног зачина
-
1 кашичица црвене паприке (слатке)
-
200 мл павлаке за кување
-
3 јајета
-
100 мл млека
Припрема – корак по корак
1. Припрема кромпира
Ољуштите кромпир и исеците га на танке колутове. Ставите га у хладну воду док припремате фил како не би потамнио.
2. Фил од меса
На загрејаном уљу пропржите ситно сецкани лук док не постане стакласт. Додајте млевено месо и динстајте уз мешање док не промени боју. Зачините сољу, бибером, сувим биљним зачином и црвеном паприком. По жељи, можете додати мало белог лука у праху за јачу арому.
3. Слагање мусаке
У ватросталну посуду или плех поређајте слој кромпира, затим слој меса, па опет кромпир и тако редом док не потрошите све састојке. Завршни слој треба да буде кромпир.
4. Прелив
У посебној чинији умутите јаја, додајте павлаку и млеко, посолите и побиберите по укусу. Ову смесу равномерно прелијте преко мусаке.
5. Печење
Загрејте рерну на 200°Ц и пеците око 45 минута, док мусака не добије златно-смеђу корицу.
Савети за савршену мусаку
-
Кромпир се може благо обарити пре слагања како би био мекши.
-
Месо можете обогатити ренданом шаргарепом или тиквицом за додатну сочност.
-
Послужите уз сезонску салату – парадајз, краставац и црни лук су класичан избор.
Овај рецепт за домаћу мусаку са кромпиром није само јело, већ право путовање кроз време и мирисе традиционалне кухиње. Једноставан је за припрему, а резултат је увек сочан, мирисан и пун укуса. Било да је правите за породични ручак или посебну прилику, ова најбоља мусака сигурно ће одушевити све за столом.