Bosanska TIRIT PITA s piletinom - sočna, mirisna i natopljena pita koja obara s nogu, puna ukusa, bogata i zasitna za celu porodicu
Ova tradicionalna bosanska tirit pita s piletinom oduševljava svojim bogatim, sočnim filom, natopljenim i mirisnim slojevima testa, kremastim sosom i aromatičnim začinima. Savršena za porodični ručak ili nedeljni objed, ova pita je kombinacija tradicionalnog recepta naših baka i modernog ukusa koji svi obožavaju.
Ako tražite jelo koje spaja tradiciju, sočnost i bogatstvo ukusa, bosanska tirit pita s piletinom je prava poslastica. Svaki zalogaj je pun aroma piletine, kremastog sosа i pažljivo začinjenog povrća, a natopljeno testo čini ovu pitu savršeno mekanom i topivom u ustima. Idealna je za sve prilike – od svakodnevnog ručka do porodičnih okupljanja.
Sastojci:
- Pile celo: 1kg
- Brašno : 500g
- Jaja : 4kom
- Začin: 3 kašike
- So: 1 kašičica
- Ulje: 4 kašike
- Biber: 1 kašičica
- Šargarepa: 100g
- Celer koren: 100g
- Peršun koren: 100g
- Luk crveni: 1 glavica
- Beli luk: 2 čena
Priprema
U posudu staviti brašno zatim dodati jaja koja su odstojala na sobnoj temperaturi, mesiti i usitnjavati, po potrebi dodavati još malo brašna da se masa usitni i sjedine jaja i brašno. Dobijene komadiće popržiti na ulju da porumeni.
Celo pile skuvati sa korenastim povrćem. Proprženi tirit poređati u tepsiju, preliti ga sa bujonom u kojem se kuvalo pile, na tirit staviti celo pile ili isečeno u komade i peći u rerni oko 30 minuta na srednje jakoj vatri da se sastojci sjedine.
Srbija Danas/Bosanska kuhinja