Posne punjene paprike po receptu Slavice Rokvić: Preukusne i sočne, ne oseti se da nemaju meso
"Ne zaboravimo da je kulinarstvo umetnost koja proizlazi iz ljubavi. Gde god postoji ljubav kao začin, pa i u ovom mom današnjem ručku, promašaja nema. Tada sva čula uživaju – i oči, i nepca, i duša."
Slavica Rokvić već godinama važi za izuzetnu domaćicu, a njena kulinarska sveska prepuna je recepata koji spajaju zdravlje, tradiciju i pun ukus.
Majka Nikole i Marka Rokvića često sa pratiocima deli ideje za obroke koji se lako pripremaju, ali ostavljaju snažan utisak na trpezi, naročito u vreme posta.
Ovoga puta, Slavica je pažnju posvetila specijalitetu koji je savršen izbor tokom Božićnog posta, koji je počeo 28. novembra i traje 40 dana, sve do Badnjeg dana, 6. januara. Ovaj period za pravoslavne vernike predstavlja vreme duhovne pripreme za proslavu Božića, jednog od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika. U skladu sa tim, Slavica Rokvić podelila je recept za posne paprike koje su, kako kaže, omiljene u njenoj porodici i krugu prijatelja.
– Priprema je jednostavna. Paprike punim smesom koja je prethodno prodinstana. Čine je praziluk, rendani krompir, šargarepa i kuvani pirinač, uz dodatak začina, soli, bibera. Svi sastojci se dodaju otprilike, tako da ako fila i preostane, slobodno ga stavite zajedno sa paprikama na ulje i zapecite u rerni – otkrila je Slavica.
Kako bi jelo dobilo punu aromu i poseban šmek, Slavica ima i mali, ali važan kulinarski trik.
– Kada je paprika gotova, vruće ulje od pečenja prelijte preko seckanog belog luka i začinite papriku. Uvijte u foliju i ostavite da paprika upije aromu. Pre serviranja pospite peršunovim listom – savetuje ona.
Uz ovako pripremljene posne paprike, Slavica preporučuje i osvežavajuću salatu, za koju, kako sama kaže, „predstavlja priču za sebe“. Reč je o spoju jednostavnih, ali nutritivno bogatih namirnica: rendane sveže cvekle, šargarepe, celera, rukole, nara i peršunovog lista, uz dodatak soli, maslinovog ulja i balzamiko sirćeta od smokava.
– Zdravo, jednostavno, preukusno, brzo i odličan predlog za one koji poste – navela je Slavica Rokvić, a potom, u svom prepoznatljivom duhu, podelila i snažnu životnu poruku.
– Ne zaboravimo da je kulinarstvo umetnost koja proizlazi iz ljubavi. Gde god postoji ljubav kao začin, pa i u ovom mom današnjem ručku, promašaja nema. Tada sva čula uživaju – i oči, i nepca, i duša. Ulepšajmo jedni drugima život jer upravo ovakvo pripremljeno zdravo jelo pokazatelj je ogromne ljubavi prema svojim bližnjima. Radujmo se, drage moje, i ne stidimo se da pokažemo ljubav – poručila je Slavica Rokvić, potvrđujući još jednom da sve što radi, radi srcem i s puno pažnje prema onima za koje sprema.