5 УКУСНИХ ПОСНИХ јела од кромпира: Ово нису досадни рецепти, јер ова јела никад нисте пробали!
Кромпир је једна од оних намирница које нас увек спасу када желимо да спремимо нешто брзо, укусно и јефтино.
Управо зато увек бирамо јела од кромпира током поста, али и у данима када желимо лаган, а заситан оброк. Ово су наши омиљени посни рецепти од кромпира који се припремају лако, а укус им је заиста фантастичан.
Гратинирани посни кромпир
Потребно нам је око 2 кг кромпира, 400 мл биљног млека, два чена белог лука, мало биљног маргарина или уља, со, бибер, рузмарин и тимијан.
Биљно млеко благо загрејемо, додамо ситно сецкан бели лук и зачине, па оставимо да се прохлади. Кромпир ољуштимо и исечемо на танке колутове, прелијемо га млеком и оставимо да одстоји око пола сата. У посуду за печење ређамо слојеве кромпира, преливамо додатно млеком и посипамо зачинима. Печемо покривено око сат времена на 200 степени, па откријемо још петнаестак минута да лепо порумени. Послужујемо топло уз свежу салату.
Посни француски кромпир
Потребно нам је 1 кг кромпира, једна главица црног лука, мало посне павлаке, со, бибер и босиљак.
Кромпир скувамо у љусци, ољуштимо га и исечемо на колутове. Лук ситно насецкамо и кратко пропржимо. У ватросталној посуди ређамо кромпир и лук, зачинимо, а на крају прелијемо посном павлаком. Печемо на 200 степени док не добије златну боју.
Посни крокети од кромпира
Користимо око 700 г кромпира, брашно, мало маргарина, со, бибер и першун.
Скувани кромпир изгњечимо, додамо маргарин, брашно и зачине и замесимо тесто. Обликујемо мале крокете, уваљамо их у брашно, затим у мешавину воде и презли и пржимо у врућем уљу док не постану златно румени. Одлични су уз салату или поврће.
Посне њоке у парадајз сосу
За тесто користимо кромпир, брашно и со, а за сос парадајз, маслиново уље, бели лук и босиљак.
Скувани кромпир претворимо у пире, додамо брашно и со и замесимо глатко тесто. Правимо мале њоке и кувамо их у кључалој води док не испливају. За сос пропржимо бели лук на маслиновом уљу, додамо парадајз, зачине и кувамо. На крају убацујемо њоке у сос и све лепо сједињавамо.
Посни грчки кромпир
Кромпир очистимо и сечемо на четвртине. Ређамо га у подмазан плех. Посебно помешамо маслиново уље, лимунов сок, бели лук, со, бибер и оригано. Тиме прелијемо кромпир и печемо прво покривено, а затим откривено док не постане хрскав споља, а мекан изнутра.