Za ovaj recept vam treba 5 MINUTA: POSNA PROJA idealna za Nikoljdan i Novu godinu
Kada želimo brz, ukusan i posan obrok, proja od kukuruznog brašna nam je uvek siguran izbor.
Priprema se lako, bez mnogo komplikacija, a savršena je za doručak, užinu ili laganu večeru, naročito tokom posta.
Za ovu proju koristimo kombinaciju kukuruznog i pšeničnog brašna, prašak za pecivo, ulje, kiselu vodu i malo soli. Po želji dodajemo semenke susama, lana ili suncokreta kako bismo dobili dodatnu hrskavost i bogatiji ukus.
Priprema:
Najpre u većoj posudi pomešamo kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so. Ako volimo semenke, dodajemo ih odmah u ovu mešavinu. Zatim sipamo ulje i dobro sve promešamo da se sastojci sjedine.
Nakon toga postepeno dodajemo kiselu vodu, uz stalno mešanje, dok ne dobijemo glatku i ujednačenu smesu bez grudvica. Smesu potom sipamo u silikonske kalupe ili u jedan veći pleh koji smo prethodno blago podmazali.
Proju pečemo u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko četrdesetak minuta, dok ne dobije lepu, zlatno smeđu koricu i prijatan miris.
Ova posna proja je odlična sama po sebi, ali je rado kombinujemo sa sezonskim salatama, namazima ili varivima. Ako želimo još hrskaviju koricu, pred kraj pečenja možemo na vrh da nakapamo još malo ulja.