Recept za Cecine sarme koje prve nestaju sa slavske trpeze: Nijedan Nikoljdan u njenom domu ne prolazi bez njih, savršene su
Ovaj klasik srpske kuhinje, pripremljen po Karapandžinom receptu, uvek ispada savršeno – baš kao što će biti i na Cecinoj slavskoj trpezi.
Ovaj bezvremenski specijalitet srpske kuhinje, pripremljen prema proverenom receptu legendarnog Steva Karapandže, nikada ne razočara. Savršeno izbalansirani ukusi, jednostavna priprema i domaći šmek čine ga jelom koje uvek uspeva, čak i onima sa manje kulinarskog iskustva.
Upravo zato ne čudi što se ovakav klasik redovno nalazi na svečanim trpezama, ali i u domovima onih koji neguju tradiciju. Nema sumnje da će se, pripremljen na ovaj način, naći i na Cecinoj slavskoj trpezi, gde se oduvek vodilo računa o kvalitetu, ukusu i poštovanju domaćih običaja.
Ceca Ražnatović u svom domu svake godine svečano obeležava porodičnu slavu Svetog Nikolu, okupljajući najbliže u toploj, porodičnoj atmosferi. Iako pravila nalažu da slavska trpeza bude posna, s obzirom na to da ovaj veliki praznik pada u vreme Božićnog posta, pevačica je poznata po tome što vodi računa o svim gostima i njihovim navikama. Zato se na njenoj trpezi, pored posnih specijaliteta, uvek nađe i poneka mrsna đakonija za one koji slavlje ne mogu da zamisle bez tradicionalnih jela sa mesom.
Među brojnim specijalitetima posebno mesto zauzima sarma – neprikosnovena kraljica srpske kuhinje i jelo bez kog, po mišljenju mnogih, nema prave slave. Mirisna, bogata i pažljivo pripremljena, Cecina sarma godinama važi za jedno od najhvaljenijih jela na njenoj slavskog trpezi, a gosti joj se uvek rado vraćaju po još jedan tanjir. U domu Ražnatovića, upravo ova delicija spaja tradiciju, ukus i duh porodičnog okupljanja, zbog čega je nezaobilazan deo svakog slavlja Svetog Nikole.
Kao i svake godine, iz Španije na porodično okupljanje stiže i Cecina naslednica, Anastasija Gudelj, koja nikada ne propušta slavski ručak. Upravo u ovom periodu, sezoni zimnice i toplih domaćih jela, sarma posebno prija, a kada se sprema u porodičnoj kuhinji, njen ukus je uvek poseban, najlepši i nezamenljiv.
Iako priprema sarme mnogima deluje komplikovano, naročito zbog uvijanja listova kupusa, zapravo je reč o jednostavnom postupku koji postane rutinski čim se uvežba. Čuveni kuvar Steva Karapandža svojevremeno je otkrio recept koji su mnogi prihvatili kao osnovni i najpouzdaniji, tvrdeći da im posle njega drugi nije ni potreban.
Evo kako je legendarni majstor kuhinje pripremao ovaj tradicionalni specijalitet u kojem se uživa vekovima – od Vardara do Triglava.
Potrebni sastojci:
1 glavica kiselog kupusa, 500 g mešanog mlevenog mesa, po želji malo sitno iseckane pančete, suva rebarca, 100 g pirinča, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, lovorov list, malo mlevene paprike, začini (so, biber, vegeta), 1 jaje, kašika sitno iseckanog peršuna i 2 kašike soka od paradajza.
Najpre skuvajte pirinač do pola, dok na ulju dinstate sitno seckani luk. Kada omekša, dodajte beli luk i malo pančete da sve lepo zamiriše. Mleveno meso stavite u veću posudu, pa mu dodajte peršun, pirinač, jaje, začine i mlevenu papriku. Zatim umešajte dinstani luk i dobro sjedinite smesu.
Sa glavice kupusa pažljivo odvojte listove, odstranite tvrde delove i isperite ih, a nekoliko listova ostavite po strani. Svaki list napunite kašikom nadeva i uvijte tako da krajevi budu lepo uvučeni ka unutra. Dno lonca obložite listovima kupusa, a preko njih ređajte sarme jednu uz drugu, što gušće, da se tokom kuvanja ne razmotaju. Između slojeva ubacite nekoliko suvih rebaraca. Kada sve složite, odozgo dodajte još malo rebaraca, lovorov list, preostale listove kupusa, pospite sa malo mlevene paprike i dodajte sok od paradajza. Zatim nalijte vodu tako da sarme budu potpuno potopljene.
Ovaj klasik srpske kuhinje, pripremljen po Karapandžinom receptu, uvek ispada savršeno – baš kao što će biti i na Cecinoj slavskoj trpezi.